Cine este Mos Craciun? (I)

Cine este Mos Craciun? (I)

1 411

Mos Craciun este o figura legendara, patronul traditional al Craciunului in multe state ale lumii, cel care aduce cadouri copiilor. Imaginea sa populara este bazata pe traditii si obiceiuri legate de Sfantul Nicolae, sfant de origine crestina, care a trait in cel de al IV-lea secol.

Mos Craciun in lume
Se spune ca Santa Claus traieste impreuna cu sotia sa la Polul Nord, unde tot timpul anului construieste jucarii, ajutat de spiridusi. Acolo el primeste scrisori de la copii, cu ceea ce-si doresc ca daruri de Craciun. In Ajunul Craciunului, Mos Craciun isi incarca sania cu jucarii si zboara cu sania trasa de cei opt reni, oprindu-se la casa fiecarui copil; coboara pe hornul casei si lasa cadourile, si cind are timp maninca prajiturele si bea lapte, lasate special pentru el de copii.
In lume, Santa Claus este cunoscut sub diferite nume: Mos Craciun – Romania, Christkind – Austria, Noel, Sfantul Nicolae, Christkind sau Pete cel Negru – Belgia si Olanda, Papa Noel – Brazilia, Julinisse – Danemarca, Parintele Craciunului – Anglia,
Batranul Craciun – Finlanda, Pere Noel sau le Petit – Franta, Kriss Kringle, Christkind sau Sfantul Nicolae – Germania, Befana – Italia, Mos Kurohsu – Japonia, Trei Crai – Mexic si Spania, Omul Stea sau Oamenii Intelepti – Polonia, Basbouschka – Rusia.

De la fratele lui Mos Ajun la spiridusii din Laponia
Reprezentarile lui Mos Craciun s-au schimbat de-a lungul vremii, astfel ca intre imaginea acestuia in vechea cultura populara – de frate mai bogat si mai inimos al lui Mos Ajun – si imaginea contemporana – de personaj bonom retras in Laponia, alaturi de spiridusi si reni – exista diferente mari.
Din vechime se stie ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivand ca este sarac, el a refuzat-o, dar i-a indrumat pasii spre fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. In unele legende populare si colinde, Mos Ajun apare ca cioban sau baci la turmele fratelui.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.