Cine este „acel” Mălin Bot? 

Cine este „acel” Mălin Bot? 

0 451

Văd,  tot soiul de discuții pe marginea “presei”#, a meseriei de ziarist (!?) pe care o prestează Mălin Bot în…
Nici nu știu în numele  carei Legi si in favoarea carui… ideal. Inclusiv în rândul ziariștilor adevarati,cu consttiinta profesionala, exprimand responsabilitatea unei publicatii recunoscute de Opinia Publică!
Am si văzut niște „contrări”, pe facebook. 
Este jurnalism profesionist  sau e „activism partizanal” ce face Mălin Bot? Scurt și cuprinzător, Mălin Bot este un troll care, întâmplător, urmărește si denatureaza  știrile pe politică de vreo zece ani încoace. 
Foloseste Trollingul de zilele astea  exclusiv în favoarea „publicitatii” proprii si astfel, își crește baza de urmăritori pe facebook și pe YouTube, nimic altceva.
Mălin Bot nu e nici „activist” pozitiv in sensul democratic al expresiei mai ales, iar asta s-a văzut mai ales la protestele de la Piata Victoriei, când omu’ isi ia portavocea și nu se mai sătura de vorbit. Măline, mai taci în puii mei“, am auzit voci pe lângă mine, la un moment dat. Mălin venise la strâns audiență.
Dar, ca să n-o mai lungim, Mălin Bot a ieșit din presă pe ușa din dos, dat afară de la România Liberă. El zice că ordinu’ a venit de la Adamescu, pe motiv că ar fi ținut un discurs la un protest din Timișoara și că era prea slobod în editorialele publicate. Ceea ce e o tâmpenie, și Sabin Orcan, și Răzvan Chiruță, cei din conducerea editorială a RL, scriau editoriale la fel de anti-PSD. Adevărul e că, în calitate de jurnalist, dacă nu ești freelancer, 
faci gonzoși scrii pentru VICE, nu ai nici un motiv să ții discursuri la proteste. Nu e deontologic, știți voi, noțiunea aia pe care Mircea Badea a dus-o în ridicol.

Ce-a făcut Mălin Bot la Gaudeamus n-are treabă cu jurnalismul – decât, cel mult, gonzo, cum ziceam mai sus. Întrebările pentru Voiculescu & co. n-au avut nici o treabă cu… jurnalismul, la fel cum întregul lui demers n-a avut de-a face cu jurnalismul. Ce a făcut el a fost trolling și cam atât…
De altfel, Malin Bot este unul dintre tartorii presei online, unul dintre cei care a girat trollingul gratuit și unul dintre exponenții de seamă ai înaltului patronaj al titlurilor retardate. 
Am mai scris despre asta: sub el a apărut “sirena”librtatii de exprimare și tot sub el EVZ cita… lovendal, un blog inept plin de chestii inventate.

Genul ăsta de pseudoactivism, sub pavaza jurnalismuluinu e cu nimic diferit de  populismul searbad al multor politicieni. Omul se folosește de “funcția” de ziarist voluntar (mă rog, vorba vine…) ca să tragă anumite foloase – în cazul lui, expunere, audiență, remunerata copios.
Chiar el ne-a aratat mandatele cu banii primiti…de afară. Probabil ca, dat afara, s-o fi plictisit să fie șomer de presa și inca speră să…fie cineva 
pe plan politic.
Ce mi se pare cel mai trist e că individul a ajuns atât de infatuat, încât aruncă în stânga și-n dreapta cu „block”-uri pe facebook (Nu că m-aș plânge, nu-i duc lipsa; pe mine m-a blocat , probabil pentru că îl exasperasem cu hashtagul #NonEvenimentul Zilei, unde puneam screenshot-uricu probele sale de tâmpenie editorială).
Individul trăiește într-o bulă a lui, încă nu realizează că „locuiește” într-un univers paralel, abulic, unde ce face el cică  se numește jurnalism paralel. Or, știți vorba aia: când unu’ îți spune că ești beat, îl ignori, când îți spune și-al doilea, te oprești din băut, când îți zice și-al treilea, te duci să te culci.
Treptat, omul se crede salvatorul patriei. În realitate, nu e decât un individ care și-a ratat o dorita cariera. Și cam asta e tot ce tre’ să știți despre el.

ALEX MIHĂILEANU 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.