CINE ERAU MILIARDARII DE ACUM70-80 DE ANI (3), Max Auschnitt, de la...

CINE ERAU MILIARDARII DE ACUM70-80 DE ANI (3),
Max Auschnitt, de la cuie si lanturi la actionar la Fondul Proprietatea

0 102
Milionarul s-a născut în februarie 1888 în GalaÅ£i, fiind fiul lui Osias Auschnitt, proprietarul unei mici fabrici.
După ce a absolvit Academia de Înalte Studii Comerciale din Viena, Max s-a întors acasă ÅŸi a înfiinÅ£at o fabrică de cuie ÅŸi lanÅ£uri în 1910.
La sfârÅŸitul Primului Război Mondial, Auschnitt a pus bazele grupului Titan-Nădlac-Călan, ce avea în componenţă laminorul de la GalaÅ£i ÅŸi mai multe alte uzine metalurgice.
A fost preÈ™edinte al AsociaÈ›iei generale de Industrie din Banat, vicepreÈ™edinte Uniunii Generale a IndustriaÈ™ilor din România È™i senator al Camerei de ComerÈ› È™i Industrie din GalaÈ›i.
Max Auschnitt a condus U.D.R. cu succes, aceasta având cel mai mare capital social din România (1 miliard lei), cea mai mare cifră de afaceri, cei mai mulÈ›i angajaÈ›i – 16.669 în anul 1938, respectiv, 22.892 în 1948. Împreună cu fratele său Edgar deÈ›inea societatea Titan-Nădrag-Călan cu peste 4.900 angajaÈ›i în 1938.( conform Wikipedia)
Pe lângă afacerile din industria grea, Auschnitt a fost implicat în multe alte companii, între care Societatea Română de Telefoane sau Banca Chrissoveloni, ÅŸi a avut numeroase proprietăţi imobiliare, între care ÅŸi somptuoasa vilă de lângă piaÅ£a Victoriei, cumpărată de Gigi Becali de la moÅŸtenitorii săi. Soarta lui Auschnitt este strâns legată de cea a lui Malaxa, cei doi concurând nu doar în business, ci ÅŸi în obÅ£inerea favorurilor camarilei regale.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a rămas în străinătate, retrăgându-se în final în Statele Unite ale Americii unde a decedat. Toate proprietățile sale au fost confiscate de guvernul comunist în 1948.
El a pierdut lupta cu Malaxa ÅŸi, în urma unui scandal enorm, a fost arestat ÅŸi condamnat la ÅŸase ani de închisoare. După fuga lui Carol al II-lea, mareÅŸalul Antonescu l-a eliberat, însă Auschnitt n-a mai făcut afaceri de amploare.
A murit în 1956 la New York, unde emigrase după venirea comuniÅŸtilor. MoÅŸtenitorii săi au primit despăgubiri de circa 40 milioane de dolari (în acÅ£iuni ale Fondului Proprietatea!), precum ÅŸi drepturile pentru mai multe imobile.
 
Va continua
 
Va recomandam si:

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.