Cinci milioane de euro pentru bisericile fortificate din zona Sibiu – Brasov

Cinci milioane de euro pentru bisericile fortificate din zona Sibiu – Brasov

0 175

Biserica Evanghelica din Transilvania incearca sa obtina fonduri Phare consistente pentru renovarea catorva lacase de cult din zona Ala-Sibiu-Brasov-Mures. Daca cele 5 milioane de euro pentru care s-a facut aplicatia ar putea fi accesate, nu mai putin de 18 biserici, monumente istorice de cult extrem de importante ar putea fi reconditionate.
Acest lucru ar avea o consecinta pozitiva directa, si anume, revigorarea turismului rural din zona.
Lucrarile ar putea incepe deja din 2010, dat fiind faptul ca insusi printul Charles al Marii Britanii s-a implicat in oferirea de consultanta pentru acest proiect, prin intermediul fundatiei „Mihai Eminescu”.
„Aceasta organizatie va asigura consultanta de specialitate pentru ca interventiile asupra monumentelor istorice sa se realizeze conform normelor de conservare si protejare”, spune Teodora Borghoff, din partea Biroului de Coordonare Biserici Fortificate.
Turism de criza
Specialistii implicati in acest proiect cred ca nu vor fi probleme cu obtinerea finantarii. „In conditiile crizei economice actuale, turistii europeni vor avea tendinta sa renunte la vacantele exotice pentru destinatii mai apropiate. Aceasta este sansa Transilvaniei de a atrage turisti. Proiectul va contribui in special la dezvoltarea zonelor rurale“, a declarat Philipp Harfmann, expertul german care a redactat Planul de Marketing al proiectului, citat de cotidianul Adevarul.
Lucrarile de restaurare a bisericilor ar urma sa se desfasoare in perioada 2010-2013 si ar crea peste 300 de locuri de munca.
Cele 18 biserici cuprinse in proiect sunt Garbova si Sebes (Alba), Archita, Apold si Cloasterf (Mures), Bunesti, Crit, Cincsor si Mesendorf (Brasov) si Atel, Carta, Curciu, Dealu Frumos, Ighisu Nou, Malancrav, Netus, Stejarisu si Valchid (Sibiu).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.