Chinezii au scos laserele

Chinezii au scos laserele

0 211

În ultima perioadă au loc incidente ciudate în jocul de putere practicat la nivel mondial. Cum ar fi, de exemplu, incidentele cu laser ale Chinei. S-a vorbit despre lasere care au fost proiectate din satelit pe teritoriul american sau despre intimidările practicate de armata Chinei în raport cu Filipine. Care-i adevărul şi unde e problema?

În ceea ce priveşte „laserele din Hawai”, povestea e cât se poate de interesantă. N-a tras nimeni cu laserul în SUA. Într-adevăr, prin zonă a trecut un satelit chinezesc al cărui nume este Daqi-1. E  unul dintre primii sateliţi produşi de China pentru monitorizarea condiţiilor atmosferice, inclusiv gradul de poluare cu particule fine. Într-adevăr, de folosit foloseşte şi un laser.
Satelitul a fost lansat de China în 2022, iar detaliile despre activitatea sa sunt cunoscute la nivelul oamenilor de ştiinţă din domeniu. Desigur, „lovirea SUA de către China cu laserul” face parte din aceeaşi retorică păduchioasă care-i face pe americani să vâneze absolut aiurea baloanele meteorologice.
Celălalt incident s-a consemnat într-o confruntare dintre garda ce coastă chineză cu cea filipineză. Conform chinezilor, filipinezii au intrat în apele lor teritoriale şi au fost alungaţi cu ajutorul unui laser care ar fi orbit temporar echipajul. Mă rog, pare o joacă de copii, similară celei pe care o practică cei mici cu ajutorul acelor enervante lasere-breloc. De-aici însă până la a te afla în situaţia aproape de a produce un incident diplomatic ţine, din punctul me de vedere, de aceeaşi infantilitate a oficialilor americani, care se joacă în politica mondială precum copiii de grădiniţă.
Nu e o glumă, să ştiţi!
Acum, după cum bine ştim, în spatele fiecărei manifestări de acest tip se află o supărare sau o frustrare care vine din altă parte. E interesant să înţelegem de unde le vine americanilor supărarea.
Nu, n-are nimic de-a face cu laserul din satelit şi nici cu cel de pe nava pazei de coastă a Chinei, care oricum era o problemă dintre China şi Filipine. Atunci? De fapt este vorba despre laserul LW-30 care a fost integrat de chinezi în sistemul lor antiaerian produs de CASIC.
Respectivul laser este un sistem ultra ieftin, dar de-a dreptul ucigător pentru dronele americane pe care efectiv le scoate din uz. Chiar şi aşa, e greu de înţeles supărarea americanilor în condiţiile în care orice ţară dezvoltă sisteme de apărare. E normal s-o facă! 

Chinezii au o armă cu laser demnă de filmele SF

De fapt problema vine de la dronele Switchblade pe care SUA le-a trimis în Ucraina ca „game changer” şi care s-au făcut de rahat. Ştiţi bine că, dacă vine vorba de drone în războiul de-acolo, vedeta sunt dronele iraniene. De cele americane nu s-a auzit deloc. Şi nu s-a auzit pentru că au fost efectiv scoase din uz cu tehnologii ieftine, între altele şi cu … LW-30.
Da, e frustrant pentru americani să constate cum dronele lor „de milioane de dolari” au eşuat dramatic pe câmpul de luptă din Ucraina.
Şi acum americanii s-au supărat exact ca văcarul pe sat, tăbărând asupra Chinei pentru vina de a fi găsit o bagatelă ultra-ieftină care le scoate din joc porcăria lor de dronă. 
Ceea ce însă uită americanii e faptul că sistemul antiaerian chinezesc HQ17-AE este de fapt un sistem construit pe baza sistemului rusesc 9k331 Tor-M1, cel pe care ruşii l-au dat Chinei încă din anii 2000.
În majoritatea covârşitoare a contractelor miltare, trebuie să informezi producătorul asupra oricăror modificări pe care le faci asupra sistemului, astfel încât chestiunea cu laserul LW-30 poate fi o informaţie pusă la dispoziţie de către chinezi ca obligaţie contractuală.
Aşa că degeaba urlă americanii ca istericii întrucât, de fapt, problema e tot în ograda lor: armamentul pe care-l deţin nu e doar extrem de scump, ci şi fantastic de ineficient.

Autor: Dan Diaconu
Sursa: trenduri.blogspot.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.