CHIC – o definitie istorica a elegantei

CHIC – o definitie istorica a elegantei

0 90

Utilizarea cuvantului „chic” vine din Franta, la inceput de secol XX, cand era scris pe frantuzescul „chique”. Asadar, termenul „chic” poate fi tradus in limba romana ca „elegant”, dar are o semnificatie mult mai complexa si mai ampla, care poate fi extinsa pana la „furorile stilurilor” din moda.
Dictionarul Petit Rober atribuie etimologia termenului german „schick” (stilat). Dictionarul Larousse vorbeste despre ipoteza originii termenului inca din secolul al ssaptesprezecelea, de pe vremea lui Ludovic al XIII-lea, desemnand acel tip de persoana care desparte firul in patru. Cu timpul, insa, semnificatia cuvantului „chic” s-a transladat si a fost adoptat de diverse tari din intreaga lume. Asa s-a intamplat ca acest termen a fost inserat in campul semantic al modei. O alta ipoteza: in limba chineza, termenul „Chih” semnifica la origine „linii fine si delicate”, iar acum semnifica „acea calitate de a fi interesant” si are chiar si sensul de „frumusete”, „savoare”, „farmec indescriptibil, delicat”. Cand o persoana are acest tip de farmec personal, se spune ca are Chih sau Feng-chic. Este posibil ca acest termen original sa fi fost introdus in Franta in secolul la XIX-lea.
Faptul ca majoritatea termenilor din moda precum chic, a la mode, en vogue, haute couture, pret-a-porter sunt inradacinate in limba franceza nu este o pura coincidenta.

Designeri precum Coco Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Hubert de Givenchy si Jeanne Lanvin au fost pionerii industriei modei, transformand chiar si cele mai functionale articole de imbracaminte in adevarate opere de arta in saloanele lor din Paris.
Iata cateva cuvinte despre stilurile „chic” ce au fost candva sau sunt inca la moda.
Care sunt piesele cheie ale stilului urban-chic? Stilul urban reprezinta un stil tanar, in tendinte, insa fara epata. Asa ca fii la curent cu piesele brand-urilor comerciale si accesibile, dar nu renunta la piesele clasice.
In ultima vreme, se observa atat in domeniul designului vestimentar cat si in cel interior, o precadere pentru stilul vintage. Se poarta atat imprimeurile deosebite cat si culorile puternice. Casele decorate in stilul vechi, pline de obiecte istorice, devine vedeta principala pe sceana designului interior.
Stilul shabby chic exprima un echilibru perfect dintre piesele de mobilier confortabile, ce au un aspect deosebit, culori pastelate si materiale naturale. Acesta este un stil personal si deosebit ce capata din ce in ce mai multa atentie. Este reprezentat de accesoriile decorative folosite in prima jumatate a secolului XX in casele rurale din Marea Britanie.
Aspectul relaxant pe care il afiseaza acest stil, ce duce la creerea unei atmosfere calde, intime si placute, ce se caracterizeaza in primul rand prin confort.
Un alt aspect dupa care acest stil englezesc poate fi recunoscut il reprezinta imprimeurile folosite. In cadrul stilului shabby chic imprimerile care guverneaza sunt cele cu motive florale. Acestea se regasesc pe draperii, tapiseria canapelelor, vaze, fete de masa si alte obiecte de decor. Un element de décor ce nu trebuie sa lipseasca sunt florile naturale, in special cele de camp, datorita faptului ca acest stil dcorativ isi are radacinile in zonele rurale. Pentru un aspect chic le poti pune intr-o stropitoare, borcan sau sticla pe care le poti decora chiar tu. Intrucat shabby chic este un stil decorativ ce isi are radacinile in zonele rurale, se folosesc, in general, florile de camp. Stilul shabby chic reprezinta dozajul perfect de eleganta britanica si rafinament specific meleagurilor frantuzesti, ce este recomandat persoanelor calde, romantice, in cautarea unui stil de viata visator, guvernat de confort si originalitate.
Stiati ca…: Exista termenul Fitness Chic care este un stil din moda ce interpreteaza intr-o maniera eleganta felul de a te imbraca la fitness si poate fi adaptat si in afara campului lexical sportiv. Adica, te poti imbraca „fitness chic” si atunci cand mergi in plimbare la mall.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.