Chiar va mirati ?

Chiar va mirati ?

0 66

Matei Visniec, scriitor roman stabilit la Paris, ofera o lectura, cel putin, placuta si interesanta in cotidianul Romania libera din 25-07-2007 sub titlul “Chiar asa a fost?”. Autorul vorbeste, printre altele, de reactiile occidentalilor dupa vizionarea unor filme care prezinta realitatile estului? din vremea comunismului gen “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”. Mirarea pare infinita, intrebarile curg la foc automat, iata, in acest sens, un citat din articolul d-lui Visniec Chiar asa era?


Chiar asa aratau magazinele, chiar asa aratau interioarele, chiar asa se purtau oamenii, chiar asa se denuntau unii pe altii, chiar asa de mare era frica?”. Dar o fi ea (mirarea) si sincera ? Sau doar simulata? Sau si una si alta?


Cu siguranta o parte din public este mirata, socata si, pe buna dreptate, oripilata de realitatile societatilor socialiste multilateral dezvoltate(SSMD si nu de aceasta parte este vorba in continuare ci de cealalta.


Astfel o buna parte din societatea civila, din lumea universitara, din puternica presa occidentala era la curent cu “realitatea romaneasca” interactionau cu cei de la Radio Europa? Libera si, chiar, intrau in contact direct cu aceeasi realitate cu multe, foarte multe ocazii: traduceri de carte, turneele teatrelor, ale diverselor formatii musicale, intreceri sportive si chiar schimburile de experienta in cadru organizat. Asadar, avand in vedere si nivelul de pregatire, mirarea e de…. mirare!


In acelasi ton trebuie analizate si reactiile celor ce sunt grupati sub denumirea generica “mediul de afaceri”.


Romania a avut schimburi comerciale consistente cu vestul, a participat la fel de fel de teme de cercetare stiintifica, la congrese internationale pe diferite teme, la diverse institutii financiar bancare. Asadar? mirarea acestora nu poate fi inteleasa decat sub umbrela mercantilei ziceri “interesul poarta fesul” jenant, dar istoria consemneaza si alte? exemple, unele chiar mai delicate.?


Cu mult mai multa exigenta trebuie privite reactiile, care mimeaza mirarea, venite din partea oamenilor politici occidentali. Cum e sa fii seful unui stat occidental, de exempu Regatul Unit, sa beneficiezi de „serviciile”? unuia dintre cele mai bune servicii secrete din lume, sa-l sau mai bine zis sa te plimbi in caleasca cu Ceausescu si, peste ani, sa zici pardon si sa-i retragi, post morten, decoratia? In loc de orice comentariu, din respect (pentru multe alte lucruri), un proverb englezesc pe post de sfat pentru poporul roman AJUTA-TE SINGUR!?


Carevasazica daca, pe de o parte, nu prea e loc de mirare pentru cea mai mare parte a societatii occidentale, pe de alta parte, tot din respect (izvorat din alte si multe motive) se poate lasa necomentata aceasta fatarnicie in schimb trebuie subliniata absolut justificata, mirare, revolta, nedumerire a unor romani vis-à-vis de:


– Interventiile jenante sau trocurile de proasta factura promovate de conducatori ai unor state occidentale cu voce puternica pe langa omologii lor romani-privatizare Sidex, contract achizitie Airbus…


Pe langa pierderile importante inregistrate la buget, aflam, azi, ca in acest mod se facea trecuta cu vederea si lipsa de performanta a conducatorilor romani.


Nu asa l-ati cautionat si pe Ceausescu?


Ce, Doame iarta-ma, s-a schimbat?


JENANT!


Absenta sau, si mai grav, aprecierea calduta, cu jumatati de adevar(?) a societatii civile romanesti de catre surata ei europeana.


Lipsa de fermitate a UE fata de contra-performantele Romaniei, fata de fraudarea fondurilor europene, fata de hilara de n-ar fi trista situatie in care Romania, tara cu una din cele mai sarace populatii din Europa, a ajuns contributor NET la bugetul uniunii(!!??)?


Asadar mirarea, revolta,nedumerirea cu care un roman atent? (si sunt destui) se uita spre Europa este pe deplin justificatasi sa nu va mirati (de data asta cu just temei) daca maine cu formidabilul umor (care l-a ajutat sa treaca comunismul) va va spune ce s-a schimbat pentru el dupa 1989 – nu mai vede filme in care soldatul sovietic tinea piept la 1.000 de hitleristi ci filme in care soldatul american doboara 1.000 de asia …


??????????????


Ion GH Cumpana


????

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.