Ceva e putred in tara vecina cu Danemarca!

Ceva e putred in tara vecina cu Danemarca!

0 164

Politia are, spre deosebire de noi, nepriceputii, doua criterii clare de clasificare a infractorilor. Normali si foarte periculosi. Alora normali le zice asa pentru ca, de regula, se plimba nestingheriti printre oamenii obisnuiti. Daca n-ar avea pe undeva cazierul pe care-l au, ai putea crede ca sunt curati ca lacrima. Astia sunt liberi: detaliu care nu pare sa scandalizeze pe cineva, tocmai pentru ca baietii sunt, cum am zis, normali.
Aia foarte periculosi sunt asa tocmai pentru ca i-au prins. Capturarea recenta a lui Serghei Gribenco este ultimul exemplu dintr-o lista mai lunga de infractori care au trecut natural dintr-o categorie in cealalta. Pana sa puna mana pe el, basarabeanul consangean cu Gorbunov avea niste prapadite de antecedente de furt si inselaciune. Cum l-au inhatat, Gribenco a devenit cel mai periculos individ cu care Politia a avut de-a face in ultimii 20 de ani, o masina infractionala extrem de abila, dotata cu inteligenta, notiuni solide de contraspionaj, maestru in arta evitarii capcanelor, etc. Inca doua-trei calitati de-astea belicoase si aveam portretul complet al lui Bruce Willis in zi buna.
Cum de-a crescut atata Fat-Frumosu’ asta interlop (fata de Gorbunov pare fotomodel) pret de-o simpla arestare? Ca parea jenant de neinteresant cu amaratele lui de furturi!? Sa le dea astia ceva in celula pana-i audiaza? Ca de dat, le da ceva si asta pare o operatie decupata din drepturile infractorului, care trebuie sa faca nani si sa pape tot inainte sa le raspunda anchetatorilor. Fix motivul pentru care pretind procurorii ca nu l-au audiat pe basarabean, pe care l-au adus la Brasov la cumplita ora cinci dimineata si trebuia omul sa se intremeze inainte de interogatoriu.
Ca sa compenseze treceri de-astea ilicite a infractorilor din clasa „soft” in aia „hard”, politistii comit deseori si operatia inversa. Raufacatori sinistri se fac pierduti pe strada deghizati in panselute. Asa au patit puscariasii cu ani grei de ispasit inainte, eliberati fraudulos din temnite ca sa-si vada, chipurile, de sanatatea subrezita dupa gratii.
Indarjirea oamenilor legii in zugravirea lui Gribenco drept interlopul nr. 1 al Romaniei postdecembriste are ceva hilar-hamletian. Pentru ca l-au umflat din casa celebrei ghicitoare Norvegia de la Ploiesti, in cazul Gribenco merge unsa o replica-explicatie pentru mirosul greu al dosarului: „Ceva e putred in tara vecina cu Danemarca!”

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.