Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi reparata cu fonduri UE

Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi reparata cu fonduri UE

0 102
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din MunÅ£ii Orăştiei, va fi pusă în valoare cu bani europeni, Consiliul JudeÅ£ean (CJ) Hunedoara pregătind un proiect cu finanÅ£are nerambursabilă ce va fi depus la Comisia Europeană pentru perioada de bugetare 2014-2020, a declarat joi preÅŸedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan MoloÅ£.
Acesta s-a arătat mulÅ£umit de faptul că situl dacic a fost transmis de Guvern în administrarea CJ Hunedoara, menÅ£ionând că autorităţile judeÅ£ene au deja un plan de acÅ£iune pentru protejarea monumentului UNESCO.
"Pentru început, vom introduce pază la cetăţi, pentru a stopa orice furturi din situl arheologic. Eu sunt convins că mai sunt destule bogăţii arheologice în subsolul sitului. Vom lucra ÅŸi la un proiect cu finanÅ£are europeană, în aÅŸa fel încât din anul 2014 să putem obÅ£ine fonduri nerambursabile pentru a putea reconstitui cetatea aÅŸa cum arăta pe vremea lui Decebal ÅŸi Burebista, după un proiect-schiţă care există deja', a spus preÅŸedintele CJ Hunedoara.
Proiectul mai include construirea unui drum de acces spre cetatea Sarmizegetusa Regia, cel existent aflându-se acum într-o stare precară. În plus, autorităţile se gândesc ÅŸi la înfiinÅ£area unui muzeu dedicat cetăţilor dacice, acesta urmând să fie construit în municipiul Orăştie.
"România începe să intre în normalitate. Cetăţile dacice au un administrator, iar acesta este Consiliul JudeÅ£ean Hunedoara. Stau ÅŸi mă gândesc: dacă am fi luat administrarea cetăţilor din anii '90, cred că statul român nu ar mai fi fost în situaÅ£ia de a cheltui 100 de de milioane de euro ca să răscumpere tot ce s-a furat din situl arheologic", a adăugat preÅŸedintele CJ Hunedoara.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a trecut în administrarea CJ Hunedoara în urma unei hotărâri de Guvern adoptată miercuri, 12 decembrie, suprafaÅ£a de care se vor ocupa autorităţile judeÅ£ene fiind de 18,3 hectare.
 
Sursa: AGERPRES
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.