CET-ul pregatit de modernizare

CET-ul pregatit de modernizare

0 59

Planurile de modernizare a mastodontului CET din Brasov, asteapta sa fie puse in aplicare, dar, pentru asta mai este nevoie de aprobiul Consiliului Local pentru infiintarea Unitatii de Management al societatii de termie brasovene.


Dupa ce Consiliul Local Brasov a aprobat recent master-planul propus de societatea romano-daneza ESA (Energy Saving Agency), strategie care, aplicata, se va ridica la valoareea de de 191 de milioane de euro.


Pentru modernizarea partii de productie, dupa cum a declarat presedintele ESA, Jorgen Udby, sunt necesare 100 de milioane de euro, iar pentru distributie si transport alte 91 de milioane de euro. Pentru productie, finantarea va fi atrasa printr-un credit de la institutii financiare din Danemarca, fiind vorba de un imprumut de pe termen lung si cu dobanda mica, iar pentru partea de distributie si transport, CET va trebui sa incerce sa atraga surse de finantare.


„Impreuna cu directorul CET vom realiza programe de atragere de fonduri nerambursabile, mai ales ca este vorba si de chestiuni legate de protectia mediului”, a spus Udby.


Efectele modernizarii CET-ului vor incepe sa fie simtite de brasoveni dupa cel de-al doilea an de lucrari, prin calitatea mai buna a produselor si un pret mai mic. In principiu se doreste reabilitarea CAF Rulmentul, care sa devina producatorul principal de agent termic, iar apa calda menajera sa fie produsa nu ca pana acum, cu gaz metan, ci cu deseuri.


Potrivit directorului CET, Mircea Paraschiv au fost intocmit deja proiectele tehnice pentru realizarea interconexiunii Nord-Sud, investitie de 10 milioane de euro, pentru realizarea unei instalatii de incalzire a apei cu panouri solare, aici fiind vorba de 200.000 de euro, dar si pentru bransarea CET-ului la conducta Transgaz, lucrare al carei cost s-ar ridica la 1,5 milioane de euro.


M.O.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.