CET nu va furniza caldura niciunui datornic

CET nu va furniza caldura niciunui datornic

0 81

Vor avea insa de suferit si consumatorii bun-platnici, care au ghinionul sa fie vecini cu restantierii. 250 de asociatii din cele 900 existente in oras datoreaza centralei 14,7 milioane de lei. Din aceasta suma, rau-platnicii au achitat doar 500.000 de lei. Din aceasta toamna intra in functiune noile centrale in cogenerare pe gaz, menite sa inlocuiasca CET-ul, care va disponibiliza circa 300 dintre actualii angajati.
Centrala Electrotermica Brasov se pregateste de un nou sezon rece. Ca in fiecare an, livrarea agentului termic va incepe in luna octombrie, debutand cu 2 saptamani de probe tehnice. Centrala are nevoie pentru acest sezon de 540 de tone de carbune, motiv pentru care saptamana viitoare va incepe negocierile cu minerii pentru achizitionarea materiei prime. Conducerea CET spune ca nu vor fi probleme cu aprovizionarea, in ciuda datoriilor acumulate de CET la furnizorul de carbune. Furnizorul de gaz, insa, este hotarat sa nu deschida robinetele pana la plata celor 8 milioane de lei datorate de CET. Reprezentantii centralei spera sa obtina plata esalonata dar mai ales sa recupereze banii de la rau-platnici.
CET Brasov a realizat topul primelor 100 de asociatii rau-platnice, din cele 250 existente, care au adunat in total 14,7 milioane lei datorie, din care au platit doar 500.000 de lei. Subventiile la incalzire vor fi sustinute si in acest an – 10 milioane de lei din bugetul local si inca 5 de la cel de stat, care asigura un pret subventionat de 60 de lei pe gigacalorie, in conditiile in care pretul real este de 191,73 de lei, cu 4,2% mai mult fata de anul trecut. In cursul acestui sezon vor fi date in folosinta noile centrale termice pe gaza ale firmei Bepco, ale caror randament (86%) va fi dublu fata de cele 38 de procente pe care le realizeaza CET, ceea ce va duce la scaderea sumelor din facturi. Odata cu intrarea pe piata a noilor centrale de producere a agentului termic si preluarea distributiei si transportului de catre noua societate TET Kron – cu asociat unic Consiliul Local, CET se restuctureaza. Conducerea CET a calculat ca trebuie sa disponibilizeze 300 dintre angajatii actuali ai centralei, pentru ca noile centrale in congenerare pe gaz sunt automatizate si necesita supraveghere minima din partea angajatilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.