Cernavoda – investitie de 4 miliarde euro

Cernavoda – investitie de 4 miliarde euro

0 239

Cele doua unitati noi ce vor fi construite la Cernavoda vor fi finalizate in 77 de luni de la infiintarea companiei de proiect, investitia necesara ridicandu-se la circa 4 miliarde de euro, a declarat joi, ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian, prezent la semnarea acordului privind infiintarea companiei care va realiza acest proiect.
“Investitia va fi finalizata intr-o perioada de 77 de luni iar statul va detine pachetul majoritar de 51 la suta din actiuni, urmand ca, in scurt timp, Guvernul sa aprobe acordul investitorilor astfel incat in martie 2009 sa fie infiintata compania de proiect”, a declarat Varujan Vosganian.
Ministrul a precizat ca investitia statului roman in acest proiect este de circa doua miliarde de euro, urmand sa fie realizata in principal de Nuclearelectrica, atat prin credite proprii cat si prin listarea unor actiuni.
Ministrul a precizat ca in viitorul apropiat investitiile in sistemul energetic din Romania vor depasi 10 miliarde de euro urmand ca pana in 2020 Romania sa ajunga la o capacitate de productie de 100 de TW (terawati).
Joi, cei sase investitori privati si Nuclearelectrica au semnat un acord privind infiintarea companiei de proiect care va construi si exploata unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. CEZ, GDF Suez, ENEL si RWE Power vor detine fiecare 9,15 la suta din compania de proiect, iar Arcelor Mittal si Iberdrola vor detine cate 6,2 la suta din actiuni.
Dupa etapa de pre-proiectare, care va dura 18 luni, si care prevede realizarea studiului de fezabilitate si stabilirea modalitatilor de finantare, va incepe constructia propriu zisa care va dura sase ani, fiecare din cele doua unitati urmand sa aiba o capacitate instalata de 720 MW.
In prezent, centrala nucleara de la Cernavoda functioneaza cu doua unitati nucleare. Primul reactor a fost pus in functiune in 1996, iar cel de-al doilea a atins puterea maxima in septembrie 2007, fiind inaugurat la inceputul lunii octombrie.
Nuclearelectrica este operatorul centralei nucleare de la Cernavoda si al Fabricii de Combustibil Nuclear de la Pitesti. Cu cele doua unitati nucleare in functiune, Nuclearelectrica este al doilea mare producator de energie electrica din Romania, asigurand aproximativ 18 la suta din necesarul intern.
ArcelorMittal este cea mai mare si mai globala companie siderurgica, avand 326.000 de angajati in peste 60 de tari. Compania reuneste numarul unu si numarul doi mondial, Arcelor si Mittal Steel.
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale cat si din punct de vedere al numarului de clienti deserviti.
Enel este cea mai mare companie italiana in domeniul energiei electrice si cea de a doua companie de utilitati europeana in functie de capacitatea instalata.
Unul dintre primii energeticieni la nivel mondial, GDF SUEZ este prezent pe intregul lant de valori energetice, atat in domeniul gazelor naturale cat si al electrictatii, in amonte si in aval.
Iberdrola este o companie multi-nationala cu o istorie de 108 ani. Ca urmare a unei perioade de extindere internationala in anul 2001, Iberdrola este astazi una dintre cele mai mari companii energetice din lume.
RWE este una dintre primele cinci companii industriale din Europa. RWE isi desfasoara activitatea in domeniul producerii si transportului cat si al vanzarii si tranzactionarii de energie electrica si gaz.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.