Cerbul de aur, în P-ța Sfatului sau pe câmp

Cerbul de aur, în P-ța Sfatului sau pe câmp

3 182

Sit-urile istorice au devenit în ultimii treizeci de ani din ce în ce mai dorite pentru a fi decorul ideal în industria showbizului, atât pentru transmisiile televizate dar și pentru prestigiul artiștilor.
O succintă trecere în revistă a celor mai vizitate și mai celebrate asemenea ansambluri arhitectonice arată că nu oricine are acces pe scenele unor festivaluri și concerte în asemenea decoruri, ci doar artiștii de vârf din muzica clasică, muzică pop sau rock.
Colosseumul nu-i pentru oricine. Nici Piața Sfatului din Brașov n-ar trebui să găzduiască concertul oricărei starlete obosite și al oricărui cocalar din showbizul românesc.
Cerbul de aur însă este un festival recunoscut și apreciat în toată lumea. Dacă în ultimii ani a scăzut ca prestigiu se datorează sincopelor și proastei organizări prin care se remarcă Televiziunea Română mai deloc Liberă, care a devenit o Cloaca Maxima pentru toate pilele, amantele, rudele și nulitățile din partide, instituții, Parlament, Guvern etc. Nu este de vină săraca spectaculoasă Biserică Neagră că TVR este condusă azi de persoane atât de reduse intelectual.

Mari concerte și festivaluri în mari locații istorice
Revenind la marile concerte în decoruri istorice grandioase, Acropole, Colosseum-Circus Maximus unde au concertat Genesis 2007 și Rolling Stones în 2017, Andrea Bocelli, Steven Tyler și Paul McCartney Platoul Giseh al piramidelor egiptene unde a concertat Sting. Și P-ța San Marco unde a concertat Pink Floyd, P-ța Roșie unde au concertat Red Hot Chilli Pepers, Paul McCartney, Roger Waters, Placido Domingo, Turnul Eiffel Unde au concertat Jean Michel Jarre, Alanis Morissette, Justin Bieber, David Guetta, dar și Pavarotti, Amfiteatrul Roman Pompei unde a concertat Pink Floyd, Chichen Itza unde a concertat Placido Domingo. Până și la Machu Picchu au concertat Los Jaivas cu o intervenție a lui Vargas Llosa, termele lui Caracalla unde au concertat Pavarotti, Domingo, Carerras, etc, teatrele romane din toată Italia, Florența, Verona, Roma etc. constatăm că toate aceste decoruri istorice de vis au fost gazdele multor festivaluri și concerte ca și multe alte situri istorice mai puțin cunoscute publicului larg.

Emblema evenimentului este sit-ul istoric, ca și a orașului
Nu numai că ambianța istorică găzduiește asemenea manifestări artistice dar devine parte intrinsecă a manifestării, devine pecetea care recomandă și autentifică evenimentul artistic. Propagă în final imaginea orașului, care deține respectivul ansamblu istoric, în toată lumea. Într-o lume suprasaturată de informație orice concept care scoate din banal, din uzual, atrage atenția. Piața Sfatului certifică internațional festivalul Cerbul de Aur în conjuncție cu orașul care-l găzduiește. Ne dorim mai mult turism, dar turismul este o consecință directă a informației care impune turistului ce să viziteze, conform principiului-Trebuie de văzut! Altfel, Cerbul de Aur poate fi la fel de bine reinventat pe un câmp de cartofi, sau de morcovi. Spectatorii pot astfel să-și facă și piața în timpul festivalului (sic!). Să avem în vedere următoarele cuvinte ale lui Plutarh ,,Înainte de a dărâma ceva fii sigur că vei putea clădi ceva mai bun,,. Vom continua dezbaterea.

Libiu Mateescu

COMENTARII

  1. Pînă cînd aeroportul va funcționa la capacitatea maximă Brașovul are nevoie de foarte foarte multă reclamă.
    Criza economică nu se termină înainte de 2025 iar pentru supraviețuire Brașovul trebuie să se “reinventeze” cumva.
    Fițele sunt pentru îmbuibați și nu e cazul.

    • Cea mai bună reclamă este un Brașov curat, civilizat, sigur și educat, fără țigani, cerșetori și aurolaci. Un Brașov cu centrul istoric renovat și fațadele îngrijite, nu unde să vină roiuri, roiuri țiganii mocangii din Hales-Bucales.
      Nu zdringhi-zdringhi al unor „artiști” de care na auzit nici dreaqu.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.