Centrul de transfuzii sangvine Brasov a renuntat la greva

Centrul de transfuzii sangvine Brasov a renuntat la greva

0 166

Centrul de Transfuzii din Brasov a renuntat ieri, 24 august 2009, in greva japoneza. Motivul pentru care angajatii hotarasera adoptarea acestei masuri este reducerea veniturilor salariale lunare prin taierea sporurilor. Cu toate ca salariile din sistemul sanitar, ca ale tuturor bugetarilor, de altfel, sunt mult sub limita bunului simt in comparatie cu munca prestata, acestia s-au trezi peste noapte cu reduceri salariale de nu mai putin de 30%.
Aceasta masura restrictiva vine pe fondul mai multor nemultumiri pe care acestia le aveau de mult, respectiv, plata intarziata a salariilor din ultimul an, precum si neplata orelor suplimentare. Numarul restrans de angajati ii obliga pe acestia sa lucreze aproape non stop, zilele libere dupa ce au facut „de garda” fiind deja o utopie. Mai mult decat atat, in ultimul an, din cei 31 de angajati, 8 medici s-au pensionat la termen sau la cerere, iar trei asistente i-au depus demisia.
Greva fusese programata pentru o perioada de 4 zile, timp in care, cei care vor dori sa doneze sange ar fi trebuit sa se duca la Centrul brasovean numai dupa ora 10:00.
„Nici macar bruma de bani pe care o luam lunar nu mai intra la timp de aproape un an de zile. Orele suplimentare nu ne-au fost platite niciodata, iar, mai nou, dupa garzi nu mai avem nici macar zile libere, pentru ca foarte multi colegi au preferat sa plece“, a spus Mihaela Teritean, medic la Centrul de Transfuzii Sangvine din Brasov, citata de cotidianul Adevarul.
„Ne vom alatura de luni celorlalte centre din tara, pana cand vom stii ca sporurile ne vor reveni. Este inadmisibil ca personalul din spitale sa primeasca sporuri de 100%, din care sa zicem ca ai avea ce sa tai, iar noua sa ni se ia 30%, care ne completa salariul de nimic. Ne-au taiat acel spor de sterilitate pe motiv ca noi lucram cu truse de unica folosinta, dar nimeni nu se gandeste ca lucram cu sange, fara sa stim daca omul din fata noastra are vreo boala“, a mai spus Mihaela Teritean, citata de aceeasi sursa.
Cu toate acestea, greva japoneza a fost anulata pe motiv ca „exista colegi la Bucuresti care sa ne reprezinte”, dupa cum informeaza cotidianul „Buna Ziua Brasov”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.