Centru veterinar – scolar la Prejmer

Centru veterinar – scolar la Prejmer

0 155

Este cunoscut faptul ca la Prejmer fiinteaza Colegiul pentru Agricultura si Industrie Alimentara „Tara Barsei”. Mai nou insa, elevii isi vor putea trata singuri animalele din ingrijire pentru ca unitatea scolara are si un centru veterinar, in care cei ce doresc sa devina tamaduitorii necuvantatoarelor vor invata aici aceasta meserie „pe viu”.
Centrul veterinar al colegiului a fost amenajat intr-un fost grajd, o cladire care a fost data scolii in concesiune, pe o perioada de 49 de ani, de catre Primaria Prejmer.
Cladirea arata deplorabil. Dupa amenajare a devenit una moderna, la reabilitare contribuind in totalitate ISJ Brasov. De asemenea, ustensilele pe care elevii le vor utiliza au fost achizitionate din fonduri PHARE, iar centrul va fi folosit atat pentru instruirea viitorilor tehnicieni veterinari, cat si pentru ajutorarea comunitatii locale, fiind asigurata asistenta de specialitate.
„Acest centru ii va ajuta pe elevii nostri sa se pregateasca mai bine si sa dobandeasca competentele necesare pentru a deveni niste tehnicieni veterinari cu adevarat si, de asemenea, vrem sa ii facem sa realizeze ca ei trebuie sa fie niste oameni responsabili care sa munceasca si sa se ocupe intr-adevar de sanatatea animalelor. Functionarea acestui centru vine, intr-un fel, in intampinarea nevoilor comunitatii, dar si a nevoilor comunelor din jurul Prejmerului, chiar din Brasov”, a spus Maria Drinovan, directorul colegiului.
Pe langa acest centru, in ramasitele grajdului restaurat au mai fost amenajate un centru de zootehnie si un atelier de creatie, unde elevele invata sa calce, sa coasa si sa realizeze ornamente florale. Un lucru binevenit in lupta cu acele kitschuri care au invadat piata si viata moderna Conducerea unitatii de invatamant mai are in plan si construirea unei microferme, in care elevii sa creasca animale. Deja a fost achizitionat un incubator, care a fost pus in functiune.
„Acesta este doar inceputul, deoarece ne dorim sa finalizam ferma didactica, lucru care se va intampla intr-un timp foarte scurt, pentru ca acest colegiu a intrat intr-un program european”, a spus prof. Carmen Tanasescu, inspector scolar general al ISJ, pe care speram sa nu o schimbe valul politic.
Colegiul se mai mandreste si cu un centru de documentare si de informare, care vine in sprijinul elevilor, prezentand informatii pe suporturi diferite, cum ar fi carti, dictionare, enciclopedii, casete video, CD-uri, calculatoare conectate la internet etc.. Vor fi tinute si cursuri de initiere in cercetarea documentara, vor exista si diverse spatii in care liceenii pot invata individual sau pe grupe sau vor putea desfasura diverse alte activitati.
De fapt se stie: Prejmerul a avut si pe vremea comunista un bun sector zootehnic, in care parintii actualilor elevi au avut ce invata. Nu trebuie sa condamnam totul si sa ne ascundem dupa deget. Ce a putut face fostul director Toma, directorul fostului IAS, ar trebui adus din nou la suprafata si modernizat prin adaptare la actualele conditii si necesitati ale tuturor, dar excluzand amestecul politic.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.