Centrala nucleara in Transilvania

Centrala nucleara in Transilvania

0 56

Romania se pregateste sa-si construiasca, pana in 2020, cea de-a doua centrala nucleara, care ar urma sa asigure 30-35% din consumul de energie electrica al tarii. Desi printre locatiile viitoarei constructii se numara Oltenia si Banat, cele mai mari sanse le are Transilvania.
„Dupa ce in anii ’80 au fost facute studii de amplasament pentru cea de-a doua centrala nucleara, urmeaza ca in aceasta vara sa fie refacut studiul de amplasare, dupa care va fi realizat si studiul de fezabilitate. Cel mai probabil, ea va fi construita in Transilvania. Dar poate fi vorba si despre Oltenia sau Banat. Nu cred ca vom lua in calcul zona Dobrogei”, au declarat surse din Ministerul Economiei si Finantelor.
Posibilitatea amplasarii centralei in Transilvania a fost confirmata si de catre directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. Conform declaratiilor lui Chirica, exista combustibil pentru aceasta centrala si ea nu va fi construita in Dobrogea, deoarece zona ar putea deveni o concentrare de mare putere.
La noua centrala vor fi folosite reactoare de ultima generatie, insa investitiile necesare nu sunt cunoscute inca, deoarece tehnologia utilizata ar putea fi diferita de cea folosita pentru reactoarele trei si patru de la Cernavoda.
Reamintim brasovenilor ca in Judetul Brasov a fost studiat, inainte de de ’89, un amplasament pentru o astfel de centrala atomica.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.