Cele mai sanatoase fructe de toamna

Cele mai sanatoase fructe de toamna

0 216

Fructele sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii organismului. Medicul nutritionist Oana Braga a realizat un top al celor mai sanatoase fructe de sezon.
„Dieta bogata in fructe scade aparitia bolilor cardio-vasculare, aduce un aport de substante antioxidante. Cel mai indicat este sa consumam fructele ca si o gustare, intre mese si nu imediat dupa masa”, spune dr. Oana Braga.
Iata si un „top zece” al fructelor de toamna, pe care le gasim din belsug prin piete sau prin rafturile magazinelor.

1. Strugurii
Consumul de struguri reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare datorita continutului de polifenoli care impiedica aparitia aterosclerozei. Acestia au un efect antiinflamator, inhiba agregarea trombocitelor, scade tensiunea arteriala si a valorilor colesterolului rau. Polifenolii activeaza proteina care previne imbatranirea celulara.
Refveratrolul, o substanta care se gaseste mai ales in vinul rosu are efect antitumoral, antinflamator, antialergic, creste imunitatea organismului, scade glicemia si imbunatateste acuitatea vizuala.

2. Catina
Acest fruct s-a folosit initial in alimentatia cosmonautilor datorita efectului energizant si pentru ca sporeste rezistenta la radiatii. Vitamina C este componenta de baza a acestui fruct. Mai exact, 100 de grame de catina contine 800 de miligrame de vitamina C, de doua ori mai mult decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele.
Catina are un efect antianemic, tonifiant, vitaminizant, creste imunitatea organismului, este un tonic vascular, imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului, este un regenerator al pigmentilor retinieni si previne aparitia aterosclerozei.

3. Marul
Consumul de mere scade aparitia cancerului la ficat si la colon, previne aparitia bolilor cardiovasculare, astmului si diabetului. Are proprietati antioxidante deoarece inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

4. Nucile
Studiile au demonstrat ca exista o asociere intre consumul de nuci si scaderea riscului bolii coronariene. Consumul de nuci scade riscul aparitiei diabetului si cancerului la femei. Efectul asupra barbatilor este necunoscut. La ambele sexe consumul de nuci reduce riscul aparitiei litiazei biliare (piatra la fiere).

5. Macesele
Sunt bogate in vitamina C. Au un efect antiinflamator si antioxidant. Preparate sub forma de pulbere, macesele sunt eficiente in tratarea osteoartritei, artritei reumatoide si a durerilor lombare. Se consuma frecvent sub forma de ceai, sirop, decoct sau macerate cu miere.
Consumul de macese scade tensiunea arteriala, creste imunitatea, scade aparitia pietrelor la rinichi si creste pofta de mancare.

6. Perele
Sunt bogate in vitaminele B1, B2, E si C. Contin de asemenea acid folic, betacaroten si sunt foarte bogate in fibre. In plus, stimuleaza imunitatea, nu determina o crestere bruscã a glicemiei. Datorita fibrelor pe care le contin, au un efet depurativ.

7. Gutuile
Se mai numesc si merele de aur. In scop terapeutic se folosesc atat fructele, cat si semintele, frunzele si florile. Datorita continutului crescut in pectina si tanin, au o actiune benefica asupra mucoasei digestive. Din acest motiv gutuile sunt indicate in afecþiunile gastro-intestinale si ale cailor respiratorii. Datorita consumului ridcat de vitamina C, gutuile cresc apetitul alimentar, amelioreaza astenia fizica si ajuta la recuperarea organismului in perioade de convalescenta.

8. Prunele
Aduc un aport de vitamine A, B2 si C. In plus, contin calciu, fosfor, sodiu, fier si magneziu. Prunele imbunatatesc functia aparatului digestiv, a ficatului si pancreasului. Amelioreaza durerile reumatice si previn atacurile de panica. In plus, cresc pofta de mancare. Prunele uscate au o valoare energetica mai mare decat cele proaspete, 302 calorii/100 de grame, fata de 92 de calorii/100 de grame. Prunele uscate pot fi considerate energizante naturale, stimuland sistemul nervos si muscular. Consumate dimineata, prunele uscate au proprietatile unui laxativ.

9. Rodiile
Un singur fruct asigura necesarul de vitama C pentru un adult. Sucul de rodii cu continut crescut in polifenoli reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei. Rodiile sunt folosite ca produse cosmetice, ajutand la depigmentarea petelor solare si au efect antiimbatranire.

10. Castanele
Au proprietati enerigizante datorita conþinutului caloric crescut (200 de calorii/100 de grame). Au efect remineralizat, sunt un tonic muscular si nervos, antiamenic si cresc apetitul alimentar.
Acuma, toamna, este momentul sa inmagazinam, pe cat posibil, din cele oferite de fructele prezentate mai sus, din care o parte – prune, macese, catina etc, se pot pastra sub forma de fructe uscate, din celelale putandu-ne procura, in stare proaspata, si peste iarna.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.