Cel mai modern abator din Transilvania

Cel mai modern abator din Transilvania

0 100

Fondurile europene accesate pentru sustinerea si reinventarea economiei romanesti sunt mina de aur pentru oamenii intreprinzatori care stiu cum sa le gestioneze.
Programul SAPARD, special creat pentru relansarea agriculturii, este unul dintre cele mai importante programe prin care proiectele din acest domeniu pot fi puse in aplicare.
Astfel, in localitatea Hereclean, ca urmare a unei investitii de 2,5 milioane de euro, a fost construit cel mai modern abator de ovine din Transilvania. Aici vor fi angajate, pentru inceput, 50 persoane care se vor ocupa de buna functionare a abatorului.
Investitia a fost realizata de Cooperativa Agricole Transilvania Ovicarn (CATO), 1,6 milioane de euro fiind contributie europeana prin programul SAPARD, diferenta fiind suportata de cei 64 de crescatori de ovine, membri ai cooperativei.
Inaugurarea a avut loc saptamana trecuta, in prezenta ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, si a oficialitatilor locale.
“In Romania nu mai exista un abator la acest nivel. Era un proiect strict necesar, pentru ca este loc pe piata. La ora actuala exista un deficit de circa 20% la carnea de oaie, iar Romania este pe locul III sau IV in Europa in ceea ce priveste numarul de ovine”, a declarat, la festivitatea de inaugurare, ministrul Agriculturii.
Abatorul va avea o capacitate de taiere de 1.600 de oi pe zi (200 de capete/ora) si a fost astfel conceput pentru ca in cadrul lui sa se poata face si taierea porcilor la o capacitate de 400 de capete pe zi.
Dotarile abatorului sunt dintre cele mai moderne, el corespunzand tuturor normelor europene in domeniu.
In structura complexului de abatorizare au fost incluse un depozit de lana, o sala de sangerare, camere de frig, depozit de piei, cantar electronic, sistem automat de uscare a oilor (in cazul in care lana este uda) si asomatoare, toate separate in fluxuri tehnologice pentru organele interne ale oilor, carcase si stomacul animalelor.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.