Cehia ar putea recruta cadre medicale din Romania

Cehia ar putea recruta cadre medicale din Romania

0 243

Noul Cod al Muncii din Cehia obliga unitatile medicale sa angajeze noi cadre. Pentru a asigura personalul necesar, autoritatile cehe iau in calcul angajarea de cadre medicale si din Romania.


Noul Cod al Muncii prevede, conform reglementarilor europene, reducerea orelor suplimentare pe care le pot efectua medicii. Prin urmare, Cehia intentioneaza sa angajeze personal medical din Romania, Bulgaria si Slovacia, pentru a suplini lipsa de anestezisti si paramedici din sistemul medical local, a anunta ministrul ceh de resort, Tomas Julinek.


Codul a fost sustinut de sindicate, dar directorii de spitale avertizeaza ca el va limita serviciile medicale. Julinek a anuntat ca personalul serviciilor de urgenta va fi redus cu 80 de persoane, ceea ce va ingreuna actiunile de salvare si va limita numarul echipajelor de pe ambulante. Pe de alta parte, solutia angajarii de personal medical din strainatate ridica anumite dificultati, intrucat limba constituie o bariera, cu atat mai mult cu cat este vorba despre termeni medicali.


?


„Noi ne gandim serios sa recrutam cadre medicale din strainatate pentru a face fata noilor conditii – oarecum artificiale – impuse de Codul Muncii. Intentionam sa instruim personal din noile tari din comunitatea europeana, precum Slovacia, Bulgaria si Romania… dar nu vom exclude nici alte posibilitati” – a afirmat Tomas Julinek, adaugand ca o solutie alternativa ar reprezenta-o recalificarea angajatilor cehi.

Mai multi medici si asistente din Slovacia, dar si din alte tari, deja lucreaza in cadrul sistemului sanitar ceh. In acelasi timp, doctorii si asistentele medicale din Cehia se indreapta, in cautarea unei vieti mai bune, catre Marea Britanie si Germania, iar altii lucreaza chiar in Arabia Saudita. Expertii in domeniu sustin ca, in viitor, multe cadre medicale vor cauta de lucru in alta parte, ca reactie la noul Cod al Muncii, ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.