Ce sfaturi primesc strainii care calatoresc in Romania

Ce sfaturi primesc strainii care calatoresc in Romania

0 131

Evitati taxiurile la aeroporturi si gari, vorbiti politicos si ne-provocator cu functionarii
Cetatenii straini care calatoresc in Romania sunt sfatuiti, intr-un Ghid publicat pe site-ul Ministerului Muncii, sa evite sa ia taxiuri din fata aeroporturilor, garilor si autogarilor, din cauza tarifelor mai mari decat media. De asemenea, strainii sunt anuntati ca „interactiunea intre functionari si public se realizeaza pe un ton reciproc politicos, neprovocator si neagresiv” si ca alcoolul este „un mijloc de socializare”.
„Bun venit in Romania! Ghid de informare pentru cetatenii din state terte” a fost realizat de catre ARCA-Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti (ARCA-FRRM) impreuna cu Asociatia pentru Dezvoltarea Organizatiei – SAH ROM (ADO SAH ROM) si Fundatia Soros Romania si isi propune „ghidarea” strainilor „pe parcursul primelor interactiuni cu societatea romaneasca”.

Evitati taxiurile din aeroporturi
La capitolul „Transpoturi”, strainii sunt sfatuiti sa foloseasca „pe cat posibil serviciile de transport in comun care au tarife fixe”.
„Evitati sa luati taxiuri din fata aeroporturilor, garilor si autogarilor, deoarece acestea au de obicei tarife mai mari decat media. Cu toate acestea, atunci cand folositi un taxi trebuie sa va asigurati ca soferul a pornit taxatorul si ca tariful pe km este cel care v-a fost comunicat sau cel inscris pe vehicul”.
In cazul apelarii la taximetrie, „este util sa va asigurati ca soferul cunoaste adresa indicata si ca nu sunteti plimbati pe rute ocolitoare. De asemenea, in momentul efectuarii platii asigurati-va ca primiti un bon fiscal”.

Interactiunea cu functionarii
Potrivit sursei citate, „In institutiile statului, interactiunea intre functionari si public se realizeaza pe un ton reciproc politicos, neprovocator si neagresiv”.
In plus, la romani, „in cadrul oricarei interactiuni cu ceilalti, se comunica pe un ton civilizat, neagresiv. Fiecare interlocutor este asteptat sa-si termine interventia, fara a fi intrerupt”.

Alcoolul si socializarea la romani
Incepand cu introducerea „Pe perioada sederii dumneavostra in Romania veti sesiza existenta unor diferente culturale prezente prin intermediul unor stiluri de viata a caror insemnatate poate fi perceputa intr-un mod complet diferit decat v-ati fi putut astepta”, ghidul anunta strainii ca, desi consumul de alcool poate fi complet interzis in unele culturi, „in cultura romaneasca acesta reprezinta un mijloc de socializare”.
„Alcoolul este pus in vanzare persoanelor peste 18 ani in majoritatea magazinelor si localurilor publice (cafenele, cluburi, baruri)”, precizeaza Ghidul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.