Ce se intampla dupa referendum?

Ce se intampla dupa referendum?

0 208

Dupa inchiderea sectiilor de votare, presedintii sectiilor de votare – in prezenta membrilor acelui birou de circumscriptie – desigileaza urnele si incep numaratoarea voturilor. Rezultatele votului sunt trecute pe un proces verbal care va fi predat – impreuna cu toate buletinele de vot (validate sau ramase incomplete) – Biroului Electoral de Circumscriptie. Membrii acestuia vor centraliza rezultatele votului din toate sectiile arondate biroului, apoi va trimite rezultatul final catre BEC.


BEC va anunta primele rezultate partiale ale referendumului in ziua de duminica.


Curtea Constitutionala preia, in termen de 24 de ore, datele centralizate la nivel national de catre BEC privind referendumul, activitatea Curtii desfasurandu-se tot la sediul din Palatul Parlamentului.


?


Situatia in urma referendumului din 19 mai va fi transata de Curtea Constitutionala care va valida rezultatul consultarii populare. Tot Curtea Constitutionala va constata demiterea sau reintoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni.


In cazul in care votul a fost impotriva demiterii lui Traian Basescu, Curtea constata ca interimatul functiei de presedinte nu se mai justifica. Daca populatia s-a pronuntat pentru demiterea lui Traian Basescu, Curtea Constitutionala va prelungi interimatului functiei prezidentiale si se vor organiza alegeri prezidentiale. Dupa ce Curtea se va pronunta asupra validitatii referendumului, Parlamentul va lua act de acest lucru.


?


Cat despre situatia politica post-referendum, un lucru este sigur. Premierul Calin Popescu Tariceanu nu va demisiona in cazul in care presedintele va fi sustinut in functie dupa referendum. Primul-ministru si-a motivat decizia prin faptul ca nu este nicio legatura intre referendum, Guvern si Parlament. „Suspendarea presedintelui este pentru incalcarea Constitutiei. Nu este nicio legatura cu Parlamentul si Guvernul”, a mai spus Tariceanu.


?


?Maria Calugaru


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.