Ce se intampla cu Parlamentul daca suspendarea presedintelui cade?

Ce se intampla cu Parlamentul daca suspendarea presedintelui cade?

0 114

Democratii au avansat ideea reciprocitatii in cazul in care demersul de suspendare a presedintelui Romaniei esueaza: Parlamentul sa fie dizolvat. „E un conflict intre doua institutii: intre presedinte si Parlament. Daca pierde presedintele, se alege un alt presedinte. Daca pierde Parlamentul, pleaca Parlamentul. E un vot de blam si nimeni nu poate sta pe un vot de blam”, a declarat presedintele PD, Emil Boc.


De asemenea, PD considera ca modificarile aduse legii referendumului sunt neconstitutionale si vor depune luni o sesizare la Curtea Constitutionala. Actul a fost deja intocmit si semnat de parlamentarii democrati, dar si de cei din PLD.


?


Pe de alta parte, pesedistii nu se arata speriati de incercarea lui Emil Boc si se declara ferm convinsi sa continue demersul de suspendare. „Presedintele PD incearca sa sprijine politic situatia in care se afla Traian Basescu, tinand lectii de drept constitutional la televiziuni despre actiunea de suspendare si despre modificarea Legii referendumului. PSD va continua procedura anuntata de suspendare, oricare ar fi incercarile domnului Boc de a transforma actiunea de suspendare intr-o criza politica dintre Parlament si Traian Basescu”, a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.


El a aratat ca este obligatia democratica a opozitiei de a consulta Curtea Constitutionala, Parlamentul si electoratul asupra derapajelor sefului statului si a spus ca, pana la urma, „poporul se va pronunta daca derapajele semnalate sunt constitutionale sau nu”.


Diaconescu a precizat, de asemenea, ca nu exista criterii constitutionale potrivit carora, daca electoratul se pronunta in detrimentul suspendarii sefului statului, sa se treaca ulterior la dizolvarea Parlamentului.


Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, sambata, la Brasov, ca, daca la rereferendum, Traian Basescu este reconfirmat in functie, Curtea Constitutionala a trebui sa stabileasca daca trebuie dizolvat Parlamentul si organizate alegeri anticipate. „Un refuz al poporului poate duce la dizolvarea Parlamentului si la alegeri anticipate”, a afirmat liderul PD.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.