Ce guvern va insaila Basescu?

Ce guvern va insaila Basescu?

0 62

Realegerea lui Traian Bãsescu in functia de presedinte deschide mai multe variante pentru formarea viitorului guvern: mentinerea formulei Negoita, asocierea cu liberalii sau incercarea unui guvern minoritar alaturi de UDMR, minoritati, independenti, precum si atragerea unui grup de fugari din PSD si PNL.
Probabila victorie a lui Traian Basescu pentru un nou mandat de presedinte al Romaniei redeschide toate jocurile politice. Seful statului si-a exprimat, de altfel, in campania electorala, preferinta pentru o guvernare de dreapta, formata din PD-L si PNL si nu a respins in ultima vreme varianta Klaus Johannis. Totusi, Johannis a anuntat ieri categoric ca nu va accepta sa fie premierul lui Basescu.
„Din momentul in care se vor valida rezultatele alegerilor, va incepe un proces de repozitionare a puterii. Vom avea parte fie de strategii de colaborare, fie de strategii de conflict. Cred ca tine de intelepciunea tuturor liderilor politici importanti: Traian Basescu, Crin Antonescu si Mircea Geoana. Mi-e foarte greu sa spun daca actuala coalitie dintre PSD-PNL si UDMR va rezista. Ea a aparut dintr-o nevoie electorala, nu a fost construita din timp, iar omul-pivot al ei – Klaus Johannis – este si el rezervat. Pentru PD-L, probabila incercare de a construi o coalitie pe calea legala cu doua sau trei partide s-ar putea sa fie o optiune importanta”, afirma sociologul Vasile Dancu.
Liderii PNL resping in termeni categorici aceasta varianta. Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, s-a pronuntat ieri seara pentru continuarea aliantei cu PSD, denuntand orice legatura cu PD-L si Traian Basescu.
Pe de alta parte, in acest moment pe masa Parlamentului se afla lista guvernului propus de Negoita, care nu a fost nici macar programat la audieri.
„PD-L are in acest moment toate optiunile, daca are presedintele”, a declarat tot aseara pedelista Elena Udrea.
„Un presedinte Basescu, care daca a castigat alegerile cu 70.000 de voturi are un mandat limitat, dar el va fi determinat de caracterul presedintelui Basescu”, spune politologul Cristian Parvulescu.
„PD-L este instrumentul pentru realizarea obiectivelor sale. As prefera sa asistam la atitudine concilianta, dar asta nu seamana deloc cu ceea ce a fost Traian Basescu pana acum. In plus, avem guvernul Negoita in Parlament, el trebuie sa treaca prin el”, a mai spus Parvulescu.
Picarea guvernului Negoita l-ar putea pune pe Traian Basescu in postura de a dizolva Parlamentul. Iar de aici urmatorul pas sunt anticipatele, asa ceva neconvenind multor parlamentari, de aceea gata la orice compromis.
O alta varianta luata in calcul de liderii PD-L si enuntata de mai multi dintre acestia, mai mult in surdina, este aceea ca democrat-liberalii sa atraga de partea lor UDMR, minoritatile naþionale, grupul independentilor si sa rupa cat mai multi parlamentari din randurile liberalilor si social-democratilor.
„O sa fie un mercato politic in perioada urmatoare”, crede sociologul Vasile Dancu.

Iar o a treia varianta ar fi asul din maneca al lui Basescu, incerc sa banuiesc logic, caci se stie, presedintele-jucator este si un mare trisor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.