Noul PER, partidul care a strâns la un loc de pe stanga...

Noul PER, partidul care a strâns la un loc de pe stanga și dreapta, revoltați, negaționiștii, abandonați și …patrioții!

1 63

Zona ecologică, din clasa politică românească s-a comprimat la două formațiuni (Partidul Verde și PER) care se bat pentru același electorat. Un electorat consistent după Revoluție, care s-a tot micșorat din cauze „obiective” în ultimii ani. O concurență politică demolatoare, USRiștii, de exemplu, și-au bagat la greu „ecologisme” în program (inclusiv primarul Allen Coliban). Toate tentativele de unificare ale celor două formațiuni s-au blocat. Unii spun ca blocajul a venit din orgolii mărunte a celor două conduceri. În realitate dușmanii unificarii au fost si au rămas partidele mari și serviciile (ecologiștii, prin factorul uman care ar fi intrat in Parlament, le strica socotelile). Așa că au folosit partidul balama UDMR.

Partidul Ecologist a rezistat trei decenii
Oficial (vezi pagina de internet a partidului), PER este descris ca „un partid modern, cu vocație europeană, de orientare centru, care are ca scop promovarea și apărarea principiilor ecologiste”. Teoretic sună frumos, realitatea este altea. Formațiunea, de peste un deceniu (2007) este la remorca unui mic grup condus de un individ controlat de SISTEM, Dănuț Pop, un mărunt afacerist și, se pare, cu dosare penale.
Partidul Ecologist Român a fost înființat în 1990 și în același an a participat la alegerile legislative unde a obținut 1,69% din voturi pentru Adunarea Deputaților și 1,38% din voturile pentru Senat. 
La data de 26 noiembrie 1991, PER a participat la fondarea Convenției Democrate Române, alături de PNȚCD, PNL, PSDR, PAC, UDMR si de formațiunile civile din Forumul Democratic Antitotalitar din România și a obținut în 1992 patru mandate pentru Camera Deputaților.
La alegerile legislative din 3 noimbrie 1996, PER a paticipat din nou pe listele CDR, obținând doua mandate de deputat și trei de senator.
În august 2000, când CDR s-a reorganizat, PER a ieșit din alianță, iar la alegerile din același an, PER nu a mai reușit să intre în Parlament. Și tot așa nă azi. La alegerile din 1992 și pănâ în 2004 PER, la Brașov, a avut consilieri municipali si chiar județeni.
În 2019, înainte de alegerile europarlamentare, PER a semnat un protocol de colaborare cu Liviu Dragnea și PSD. Înțelegerea a fost ca partidul să nu se prezinte cu candidați în alegeri (o tradare a lui Pop) și să susțină, împreună cu PNȚCD, candidații PSD.
La ultimele alegeri, Partidul Ecologist a obținut un scor slab, puțin peste 1%. Potrivit BEC, la alegerile locale din 27 septembrie, PER a strâns 116.000 de voturi, adică 1,46%.

PER scos din anonimat!
Partidul Ecologist fără o prestație rezonabilă a făcut doar figurație, la alegerile locale din toamnă (nu au organizatii in toate localitățile, deși simpatizanți se găsesc peste tot) și așa ar fi rămas dacă… Peste noapte, salvarea de conjunctură a partidului, s-a numit PSD. Partid în jurul căruia a gravitat o perioadă după ce făcuse acelaș lucru cu PD-L sau CDR.
Sunt destui care susțin că în spatele formațiunii conduse oficial de necunoscutul Dănuț Pop stau Codrin Ștefănescu și Marian Vanghelie. Ștefănescu, rămăs încă în PSD, laudă pe Facebook noile achiziții ale PER, în timp ce Marian Vanghelie candidează pentru un loc în Parlament în județul Călărași.

Abandonați, negaționiști și luptători cu statul paralel
Unii din „pesedei”, cândva, apropiați de Liviu Dragnea în PSD, oameni precum Cătălin Rădulescu, Liviu Pleșoianu sau Șerban Nicolae se regăsesc pe listele PER. În partid au intrat și personaje, foști „social-democrați” precum Marian Vanghelie sau Cătălin Ivan. Acum, ecologiști cu nume dar cu potențial electoral, au în comun un singur lucru: să obțină un loc în Parlament. Important ca în timp, dacă vor rămâne la PER, se pot constitui într-o coloană vertebrală pentru ecologia românească, blocată în evoluția firească de servicii.
În PER au ajuns și artiști printre care Marcel Pavel sau Sanda Ladoși care candidează în Mureș, prezenți pe listele partidului pentru alegerile parlamentare.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.