Ce este gripa porcina si cum se transmite ea

Ce este gripa porcina si cum se transmite ea

0 179

Gripa porcina este o maladie respiratorie, specifica porcilor din crescatorii, un virus gripal de tip A. Boala se poate raspandi foarte rapid.
Gripa porcin poate trece ocazional si la om, in general si in primul rand la persoane care vin in contact direct cu aceste animale. Ea nu se transmite mancand carne de porc, ci pe cale aeriana, de la om la om. Temperatura de preparare a carnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile si bacteriile, precizeaza Centrul American pentru Controlul Bolilor (CDC).
In urma studiilor si observatiilor directe s-a putut stabili ca exista si cazuri de transmitere de la om la om. In Statele Unite au fost inregistrate doua decese, in 1976 ºi 1988. CDC a raportat la 17 aprilie doua cazuri la copii de 9 ºi 10 ani, care nu intrasera in contact cu porci.
Ca si la oameni, virusurile gripei se transforma continuu si la porc. Or porcii au, in caile lor respiratorii, receptori sensibili la virusuri gripale porcine, umane si aviare. Porcii sunt niste „creuzete” care favorizeaza aparitia de noi tipuri gripale prin intermediul recombinarilor genetice, in cazul unor contaminari simultane. Astfel de virusuri hibride pot favoriza aparitia unui nou virus al gripei, virulent precum gripa aviara, dar transmisibil ca o gripa umana. Acest tip de virus, necunoscut sistemului imunitar uman, ar putea avea caracteristicile necesare pentru a declansa o pandemie de gripa.
In afara de Mexic (unde a determinat zeci de decese) si Statele Unite (opt imbolnaviri), autoritatile din Peru, Chile si Costa Rica au activat planuri de vigilenta sanitara. In Canada nu a fost inregistrat niciun caz, dar ministrul canadian al sanatatii, Leona Aglukkaq, a cerut mai multa vigilenta canadienilor, pentru a evita propagarea epidemiei.
Franta a instituit un centru de criza pentru a urmari evolutia situatiei sanitare din Mexic. Parisul a precizat sambata ca „Franta nu importa porci vii, nici carne de porc din Mexic”. Spania i-a îndemnat pe cei care vor sa meargã in Mexic sa fie prudenti.
Exista un vaccin impotriva acestei boli pentru porci, nu si pentru om. Potrivit autoritatilor mexicane, care citeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), vaccinul corespunde inca unei tulpini precedente a virusului, cea ce il face mai putin eficient. Insa productia vaccinului este posibila in masura in care virusul este identificat, dar necesita „un pic de timp”, spune OMS. In asteptarea vaccinului, Tamiflu, medicament pe baza de oseltamivir, folosit impotriva gripei aviare, este eficient pentru acest virus, potrivit organizatiei. Vaccinul impotriva gripei sezoniere umane nu protejeaza impotriva gripei porcine.
OMS a tras semnalul de alarma pentru ca sunt cazuri umane asociate cu un virus gripal animal, dar si din cauza ariei geografice extinse in care s-au inregistrat diferite focare de infectie, precum si a vârstei neobisnuite (25-45 de ani) a grupurilor de oameni atinse.
Oare nu cumva natura lovita si belita pana la os de om incepe sa se razbune, pe indelete si cu rabdarea picaturii chinezesti? De meditat.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.