CE – 15.000 euro fermierilor din Romania

CE – 15.000 euro fermierilor din Romania

0 92

Comisia Europeana (CE) a autorizat miercuri o schema de ajutoare de stat cu un buget de 1,3 miliarde de lei (aproximativ 304 milioane de euro), pentru sprijinirea fermierilor din Romania care intampina dificultati din cauza crizei economice, se arata intr-un comunicat al institutiei. Ajutoarele din cadrul acestei scheme pot fi acordate pana la sfarsitul acestui an si vor lua forma unor subventii directe.

Schema este accesibila tuturor fermierilor din toate subsectoarele productiei agricole primare, cu conditia ca acestia sa nu fi fost deja in dificultate la 1 iulie 2008, adica inainte de inceperea crizei, si este limitata in timp pana la 31 decembrie 2011. Ajutoarele se vor oferi sub forma de subventii directe, in suma de pana la 15.000 euro pe fermier, calculate pe baza unor parametri tehnici (suma pe hectar si unitate animal viu).

Aceasta schema face parte din Cadrul temporar pentru masuri de ajutoare de stat destinate sa sprijine accesul la finantare in contextul crizei financiare si economice actuale, adoptat de Comisie in decembrie 2010 pentru a permite statelor membre sa acorde ajutoare in suma limitata producatorilor agricoli primari.

„Schema lansata de Romania respecta toate conditiile prevazute de Cadrul temporar de criza. In particular, autoritatile romane au demonstrat ca schema este necesara, proportionala si oportuna pentru a corecta o perturbare grava a economiei. Comisia a considerat, asadar, ca schema poate fi aprobata in temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene”, se mai arata in comunicat.

Comisia a autorizat deja in februarie, ca parte a Cadrului temporar de criza, o schema de credite subventionate pentru fermieri, cu un buget de 120 milioane de lei (aproximativ 30 milioane de euro)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.