Castorul dat disparut in 1824 a reaparut in Romania

Castorul dat disparut in 1824 a reaparut in Romania

0 121

Vanat, in secolele trecute, mai ales pentru blana, dar si pentru carnea sa, castorul a disparut la un moment dat de pe actualul teritoriu al Romaniei, ultima atestare documentara a prezentei sale datand de la 1824.
Dupa mai bine 180 de ani, castorul a reaparut in salbaticie pe o insulita de pe Mures, ocupand un teritoriu pe care specialistii l-au numit chiar Insula Castorilor.
„Exista aici semnele caracteristice ale prezentei acestor animale, respectiv arbori doborati la inaltimi cuprinse intre 20 de centimetri si un metru, care au fost rosi sub forma de trunchi de con”, spune Ovidiu Parv, directorul Parcului Natural Lunca Muresului.
In acasta rezervatie naturala traiesc 200 specii de pasari, dar si mamifere, reptile si amfibieni. Administratia rezervatiei, care organizeaza in mod curent excursii turistice cu barcile in parc, nu vrea, insa, ca oamenii sa ajunga pe Insula Castorilor, pentru a nu pune din nou in pericol existenta speciei.
Reaparitia castorului in Lunca Muresului nu este pe deplin explicata. In urma cu sase ani, s-a incercat reintroducerea castorului pe Mures, tot in judetul Arad, la 100 de kilometri in amonte de zona in care a aparut acum.
„Totusi, o alta varianta plauzibila este si ca insula de langa Pecica sa fi fost populata de familii de castori din Ungaria. Intre anii 1991 si 1993, autoritatile ungare au facut populari pe raul Tisa”, spune Ovidiu Pirv.
Indiferent de provenienta exemplarelor de pe Insula Castorilor, specialistii spera in inmultirea castorilor si popularea de catre acestia a intregii Lunci a Muresului. Cu atat mai mult cu cat castorii, animale erbivore supranumite „inginerii regnului animal” datorita adaposturilor din trunchiuri si crengi de copac intarite cu pietre si namol pe care si le construiesc la marginea apei, protejand astfel culturile agricole din apropiere.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.