Castelul lui Dracula – cultura, istorie si afacere imobiliara

Castelul lui Dracula – cultura, istorie si afacere imobiliara

0 269

Castelul Bran, unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din Romania, cu functii istorice, militare si economice, este cunoscut de catre turistii din intreaga lume drept Castelul lui Dracula.


Majoritatea turistilor, dupa ce viziteaza castelul Bran, pleaca dezamagiti ca nu l-au intalnit pe Dracula-Vampirul care suge sangele oamenilor, cunoscut din filme si asociat cu figura domnitorului roman Vlad Tepes-Dracula. Putini sunt constienti de istoria deosebita a acestui castel precum si de importantul rol strategic in apararea hotarelor romanesti.


?


Monument national si punct de reper al turismului romanesc


Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula.


Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d’Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca si cheltuiala lor proprie”. In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate. Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea revine in posesia lui Sigismund.


La sfarsitul secolului al XV-lea Cetatea Bran este subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei.


?


Castelul, donat Reginei Maria


La 1 Decembrie 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.


Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma intr-o frumoasa resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai. In anul 1938, Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.


?


Dispute in sanul comunitatii brasovene


Cadoul facut Reginei Maria de catre Consiliul Orasenesc al Brasovului, care consta in domeniul Castelului Bran, a generat aprige dispute in sanul comunitatii brasovene de atunci. Primarul de atunci al Brasovului, Dr. Karl Ernst Schnell consemna evenimentul: „Donatia din 1918 a ramas un act juridic incomplet, pentru ca regele a amanat preluarea cetatii pana dupa razboi. In Cartea Funciara ea a fost, impreuna cu padurea de molizi tineri din jur, proprietate a orasului Brasov. Pe deasupra, dupa abdicarea regelui, a fost confiscata de Republica Maghiara. In acest timp, de catre diferiti dregatori ai Curtii, si ofiteri, mi s-a sugerat ca Regina Maria are un interes deosebit pentru Cetatea Bran, cu un cuvant, ar dori cu multa placere sa fie al ei. Deci orasul sa doneze acum cetatea Reginei Maria, asa cum a oferit-o in urma cu cativa ani, regelui austro-ungar. Un general sus-pus al armatei romane, mi-a spus atunci – «Donati cetatea reginei, caci prin aceasta nu veti face doar o buna politica oraseneasca, ci si chiar o buna politica saseasca»”. Au urmat presiuni politice exercitate de anturajul regal si de comunitatea romaneasca, care au dus in final la votarea „in unanimitate”, la 1 decembrie 1920, si aniversarea a doi ani de la marea unire, o hotarare favorabila prin care se dona castelul Bran Reginei Maria a Romaniei. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat. Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993.


Actul de donatie de acum 87 de ani s-a intors in registratura Consiliului Judetean Brasov ca o oferta de vanzare catre comunitatea brasoveana la pretul de 60 de milioane de euro. Actualii proprietari sustin ca acesta suma nu reflecta intreaga valoare a castelului, dar ca ?„se doreste omagierea reginei Maria, prin calitatea potentialului cumparator, respectiv comunitatea brasoveana”.


?


Cel mai scump castel din lume


Cel mai scump imobil din lume ramane Castelul Updown Court, din Anglia, cotat la 139 de milioane de dolari. Resedinta londoneza are 103 camere, dintre care 22 sunt dormitoare, fiecare cu baie proprie. Vila dispune de helioport, un garaj subteran pentru 8 limuzine, cinematograf, sala de bowling, cinci piscine si chiar un buncar special pentru refugiu in caz de atentate. Piesa de rezistenta a interiorului este reprezentata de podeaua din biblioteca, care este placata cu aur de 24 de carate.


Pana in prezent, palatul nu are un proprietar, dar a fost construit in speranta ca va fi vandut unui cumparator foarte bogat, probabil strain.

Pana cand Branul va fi vandut, „afacerea imobiliara a secolului in Romania”, asa cum au a fost numita la vremea respectiva, ramane tranzactia facuta de catre statul roman, care a platit fostului rege Mihai 30 de milioane de euro in contul castelelor Peles, Pelisor si Foisor, precum si pentru colectiile, obiectele si celelalte bunuri mobile aflate in inventarul acestora.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.