Casa alba, Romania si Visa Waiver !

Casa alba, Romania si Visa Waiver !

0 132

Romania a beneficiat de sustinerea administratiei Bush pentru includerea in Programul Visa Waiver, insa demersul este impiedicat de faptul ca rata de respingere a vizelor depaseste 10 la suta, a declarat, pentru MEDIAFAX, Amy Kudwa, purtator de cuvant al Departamentului de Securitate Interna-DHS.
Potrivit sursei citate, aceeasi problema – rata mare de refuz a cererilor de viza – constituie un obstacol pentru includerea Bulgariei si Poloniei in Visa Waiver, in timp ce, in cazul Ciprului, exista mai multe impedimente, printre care si problema pasapoartelor electronice.
„Presedintele Bush si-a exprimat sustinerea in ceea ce priveste extinderea Programului Visa Waiver, dar rata de refuz depaseste 10 la suta in cazul celor trei tari ( Romania, Bulgaria si Polonia, n.red.) iar aceasta este problema”, a spus Kudwa.
Potrivit acesteia, demersurile pentru includerea Romaniei in Programul Visa Waiver continua, in acest context inscriindu-se acordul bilateral incheiat de Romania si SUA la 3 noiembrie.
„Lucram la asta, dar nu exista un calendar imediat, din cauza ratei de refuz care depaseste zece la suta in cazul Romaniei”, a spus Kudwa.
Intrebata daca acesta este unicul impediment in ceea ce priveste includerea Romaniei in Visa Waiver, Kudwa a spus doar ca este vorba despre o conditie importanta. „Exista in continuare demersuri de facut. Lucram la asta. Este un proces care va continua”, a adaugat ea, fara a preciza o data orientativa pentru luarea unei decizii in acest sens.
Rata de refuz a cererilor de viza este in continuare crescuta, desi ea s-a diminuat considerabil, cu aproape 12 procente, comparativ cu anul trecut. In prezent, rata de refuz este de 25 la suta, fata de 37,7 la suta la inceputul lunii octombrie 2007 si 31,3 la suta in ianuarie 2008.
Potrivit unor statistici neoficiale, anual se inregistreaza circa 45.000 de cereri de viza pentru Statele Unite formulate de catre romani. Rata de respingere in prezent este de 25 % , ceea ce inseammna ca, in medie, 11.000 de cereri sunt respinse. Acest lucru nu inseamna insa automat ca 11.000 de romani sunt respinsi anual la ambasada SUA, ofiterii consulari americani constatand numarul frecvent al situatiilor in care aceeasi persoana solicita, in pofida refuzurilor repetate, viza pentru Statele Unite.
Romania a semnat, la 3 noiembrie, prin intermediul ambasadorului in SUA, o declaratie privind programul Visa Waiver, referitoare la raportarea pasapoartelor pierdute, includerea „air marshalls” si schimbul de informatii privind persoanele suspectate sau condamnate pentru savarsirea de infractiuni grave.
Declaratia nu are efecte juridice concrete, dar reprezinta expresia angajamentului partii americane de a continua demersurile pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver, conform unor surse oficiale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.