CARUTA CU PROSTII EUROPEI S-A RASTURNAT IN BALCANI…

CARUTA CU PROSTII EUROPEI S-A RASTURNAT IN BALCANI…

0 116
Un articol de Radu Golban
 
Anul trecut a apărut la reputata editură germană Rowohlt cartea “Ist Intelligenz erblich? – Eine Klarstellung“. (“Este inteligenÅ£a ereditară? – o clarificare”). Autorul cărÅ£ii, Dieter E. Zimmer, s-a născut în 1934 ÅŸi a studiat publicistică, ÅŸtiinÅ£e politice ÅŸi istorie. Din 1959 până în 1999 a fost redactor la săptămânalul „Die Zeit”, apoi jurnalist ÅŸtiinÅ£ific în domeniile psihologie, medicină ÅŸi biologie. Această carte explică cititorului că inteligenÅ£a este o caracteristică a unui grup sau a unei populaÅ£ii ÅŸi că educaÅ£ia favorabilă a individului trebuie să Å£ină cont de biologism – deci de un determinism genetic pentru a-i asigura cea mai bună dezvoltare. Analizele autorului sunt un mix pseudo-ÅŸtiinÅ£ific, acoperind o gamă foarte largă de surse de inspiraÅ£ie, de la studiile PISA (randamentul ÅŸcolar, reflectat internaÅ£ional) până la speculaÅ£ii darwiniste cu inflexiuni de tristă amintire.
Copiii din ţările musulmane Bosnia, Liban, Maroc, Pakistan ÅŸi Turcia care au participat la studiul PISA stau, după cum ne relatează autorul, cu cinci puncte mai prost decât copiii din ţări ne-musulmane din centrul Europei… Rezultatele slabe, subliniază autorul, ale copiilor musulmani din Germania, conform studiului PISA, nu se explică prin statutul lor de imigranÅ£i deoarece se confruntă ÅŸi acasa cu aceleaÅŸi slăbiciuni la matematică. Această slăbiciune este răspândită în întreaga zonă mediterană, precizează Zimmer, ÅŸi este mai degrabă un "defileu al IQ-ului", care împiedică deopotrivă musulmani ÅŸi ne-musulmani. Autorul precizează ca cel mai jos punct al acestui defileu este situat în Albania, Bulgaria, Grecia, România ÅŸi Serbia!.
Autorul cărÅ£ii continuă discursul cu aer de bizara superioritate la adresa altor popoare, explicându-ne că doar prin educaÅ£ie nu poate fi suprimat factorul genetic!! Tocmai de aceea, apreciază exponentul acestei noi teorii a superiorităţii, Dieter Zimmer, a eÅŸuat în SUA o politică educaÅ£ională care a plecat de la o idee politică a egalităţii, pentru că ignora cu desăvârÅŸire biologismul.
Jurnalistul Zimmer susÅ£ine că gena inteligenÅ£ei este recesivă în copilarie ÅŸi devine dominantă la maturitate. De aceea, ajunÅŸi la vârsta matură, cei din valea proÅŸtilor pierd ÅŸi efectele educaÅ£iei, continuă el aserÅ£iunile. Concretizarea ÅŸtiinÅ£ifică a căruÅ£ei cu proÅŸtii din Balcani nu este singulară; ÅŸi behaviorismul american, ca ÅŸi curent socio-pedagogic de a înlătura prin educaÅ£ie inegalitatea în societate, îl consideră feuilletonistul cu distincÅ£ii "naiv" ÅŸi "absurd".
Politica educaÅ£ională a zonelor sau ţărilor cu o populaÅ£ie cu IQ scăzut ar fi pus bazele unei adevărate "industrii a promovării" ÅŸi educării copiilor, afirmă Zimmer, fără succes, deoarece au ignorat biologismul. De o subtilitate inegalabilă este… regretul autorului pentru compromiterea biologismului de către naziÅŸti. Fără acest abuz al biologismului, crede teoreticianul elitist german, societatea nu ar refuza curentul biologic în educaÅ£ie ÅŸi politică…
În mod surprinzător, în presa germană a apărut un lanÅ£ întreg de laude la adresa acestei infatuări publicistice. „Frankfurter Allgemeine Zeitung” o consideră “o carte edificatoare care merită citită”, „Die Zeit” îl elogiază pe autor, numindu-l “incoruptibil” ÅŸi opera sa neo-ariană, “o carte ne-ideologică lămuritoare”!!, Iar alt ziar de limba germană, „Basler Zeitung”, o recomanda drept “o carte ÅŸtiinÅ£ifică acaparantă”. Popularitatea acestei cărÅ£i în Germania este pe măsura aÅŸteptărilor de la un autor distins cu cele mai cunoscute premii publicistice germane.
Renumitul sociolog ÅŸi genealog Volkmar Weiss le mulÅ£umeÅŸte lui Eduard Zimmer ÅŸi editurii pentru curajul lor. El precizează că a publica media de inteligenţă a anumitor naÅ£iuni, sau a germanilor ÅŸi non-germanilor, este în conformitate cu constituÅ£ia germană!! Zimmer nu înÅ£elege de ce ar putea fi criticat pentru clarificările sale, deoarece… nici nemÅ£ii nu se supără că locuitorii Hong Kong-ului sunt mai inteligenÅ£i decât ei.
Bizar este că nici un organ de presă semnificativ din Germania nu a luat o atitudine critică!. Astfel de explicaÅ£ii de natură să îngrădească selectiv ÅŸansele de dezvoltare în viitor în Europa printr-un dictat pe măsura "inteligenÅ£ei scăzute" aduc aminte de vremuri zbuciumate ale trecutului relativ recent al Europei. Generos cu europenii mai puÅ£in înzestraÅ£i, Dieter Zimmer găseÅŸte cuvinte de consolare: inteligenÅ£a nu este o trăsătură individuală, ci o caracteristică a unui grup.(!?) Drept care, ÅŸi indivizii în cauză se pot simÅ£i confortabil printr-o solidaritate europeană "a proÅŸtilor", născută din imaginaÅ£ia debordantă a lui Dieter Zimmer.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.