Care Autonomie?

Care Autonomie?

În momentul unirii Transilvaniei cu România, 1 Decembrie 1918, secuii din Transilvania nu aveau nici urmă din autonomia medievală.
În 1876, în urma reformei administrative din Regatul Ungariei, parte a Imperiului Austro-Ungar, au fost anulate ultimele resturi ale autonomiei secuieşti. 

În Evul Mediu, în cadrul Regatului Ungariei şi apoi în Principatul Transilvaniei, secuii aveau autonomie în schimbul slujbei militare necondiţionate, adică formau avangarda sau, după caz, ariergarda armatei. În plus, nu plăteau niciun impozit, cu excepţia unui bou, pe care trebuia să îl dea fiecare familie de secui cu ocazia înscăunării, a căsătoriei regelui şi a naşterii primului băiat.
Apropos, secuii i-au dat boii şi lui Mihai Viteazul, deci l-au recunoscut pe domnitorul român pe tronul Transilvaniei.  

Treptat, după reorganizarea militară din timpul Mariei Tereza, prin înfiinţarea regimentelor de graniţă secuieşti în 1762-1764, când au fost create şi două regimente româneşti, autonomia secuiască a fost atenuată, pentru că nu mai era nevoie de ei la oaste după vechile înţelegeri din Evul Mediu.
Adică treptat şi-au pierdut autonomia, în sensul că nu mai erau scutiţi de impozite, sistemul judiciar din principat s-a extins şi peste secui, iar instituţiile secuieşti au început să dispară.  

În 1876, în urma reformei administrative din Regatul Ungariei, parte a Imperiului Austro-Ungar, au fost anulate ultimele resturi ale autonomiei secuieşti. Cati secui adevarati mai sunt in Romania, asa cum sunt declaratiile de la Recensământ? Ce au de gand sa faca cu ea? Care este teritoriul locuit exclusiv de secui recunoscuti/adevarati? Care este motivul pentru care secuii arboreaza steagul Ungariei, tara care le-a anulat autonomia?

Nu trebuie uitat ca autonomia nu inseamna ca teritoriul pe care locuiesc le apartine in vre-un fel. Secuii locuiesc in Tinutul Secuiesc, deci pe romaneste secuii tineau un spatiu pentru care ei prestau un serviciu militar.

Astazi nu mai exista contractul de inchiriere a spatiului/tinutului, Regatul Ungar l-a desfiintat, deci chiriasii si-au pierdut drepturile de libera locuire/chirie si nici nu mai prestau serviciul, ci plateau taxele ca orice locuitor al Regatului Ungar.

A tine ceva nu insemna drept de proprietate, ci doar de folosinta.
Termenul de Tinut apare din sec al XIII-lea cu acelasi neschimbat inteles, secuii tineau/foloseau tinutul si plateau cu servicii militare.
Ce insemna autonomie pe un pamant ce apartine Romaniei si nu secuilor?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.