Carburanţii pentru români intr-o evoluție a prețului mai puțin surprinzătoare

Carburanţii pentru români intr-o evoluție a prețului mai puțin surprinzătoare

0 212

Toți românii care au alimentat au văzut că preţul carburanţilor a zcăzut cu cca. 25 – 32 bani de la 1 ianuarie, odată cu eliminarea supraaccizei. Probabil s-au bucurat și au facut „plinul”, pentru că nu se știe cât va dura minunea. Aceasta pnetru că sunt multe informații care spun că prețul carburanților ar putea suferi noi majorări ce vor surveni pe tot lanțul de formare a acestuia.

De exemplu transportatorul naţional de ţiţei Conpet Ploieşti a majorat deja cu 4% tarifele de transport prin Sistemul Naţional de Transport al ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului, iar noile tarife sunt valabile încă din 31 decembrie 2019.
Reprezentanţii companiei au declarat vineri, pentru News.ro, că majorarea e de 4%, atât pentru activitatea subsistemului ţară, cât şi pentru activitatea subsistemului import.

Din ce e format preţul carburanţilor
Potrivit unei informări a ANRE din 2018, preţurile plafon de comercializare a produselor petroliere ţin cont de: – prima furnizorului rafinăriei; – costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor ţări; – taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanţi; – cheltuielile pentru convertirea valutei; – cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul ţării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinaţie comercială; salariile, asigurarea socială şi asigurarea medicală a angajaţilor; reparaţia curentă a imobilizărilor cu destinaţie comercială; – cheltuieli legate de locaţiunea imobilizărilor cu destinaţie comercială; – cheltuielile de la obiectivele cu destinaţie comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate); – alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activităţii de import şi de comercializare a produselor petroliere principale. – profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

O altă sursă de majorare va veni din partea Ministerul de Finanțe care se va regla în următoarea perioada alinirea accizei la nivelul CE.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.