Carburanţii, inflaţia şi presiunea pe dobânzi, repere obligatorii pentru Guvernul Dancilă

Carburanţii, inflaţia şi presiunea pe dobânzi, repere obligatorii pentru Guvernul Dancilă

0 251

Parlamentarii supărați ca le-au fost „furate” cateva zile de vacanță, sunt împinși de PSD pentru validare și vot  de investitură a celei de a treia variante de guvern din ultimele 12 luni. Ambiția social-democraților este clara. Toate procedurile parlamentare si cotroceniste  sa fie finalizate intr-o singuă zi. Adică luni 29 ianuarie în Parlament să fie rezolvată atât audierea cat si votul astfel ca spre seară să fie depus juramântul la Cotroceni.
Odată ajunși in Palatul Victoria guvernanții vor trebui sa bifeze noi realizări în Programul PSD dar și să facă față unor presiuni ce sunt tot mai prezente în viața românilor.
Principalele probleme care sunt pe masa noului guvern rămân fără îndoială inflaţia şi presiunea pe nivelul dobânzilor. Ambele au in spate o mostenire de care s-a „ocupat”  BNR. Presiunea pusă de Isărescu, cu aceste pargii, asupra guvernelor anterioare (Grindeanu si Tudose) nu a facut altceva decat sa loveasca direct in buzunarul romanului pentru ca aceasta să-i injure pe PSD-iști. Altă explicație nu este atat vreme cât România înregistrază cea mai mare crestere economică din Europa.

Prețul carburanților intr-o creștere permanenta
Carburanţii s-au scumpit cu peste 20 la sută în ultimele cinci luni, astfel că un plin pentru un autoturism costă acum, în medie, cu aproximativ 50 de lei mai mult faţă de luna septembrie a anului trecut.Î
Preţul unui litru de benzină a ajuns la aproape 5 lei şi 50 de bani, iar evoluţia este în creştere.
Transportatorii de persoane estimează că preţul carburanţilor va depăşi, în luna martie, 6 lei pe litru, astfel încât vor fi nevoiţi să crească preţul biletelor.

alex-lancuzov

„Inflaţia şi presiunea pe dobânzi vor fi noii jucători pe piaţă”
Ambele, inflaţia şi dobânzile în creștere, trebuie sa fie principala procupare a noului guvern.
Inflaţia şi presiunea pe dobânzi vor fi noii jucători pe piaţă, de care trebuie să te fereşti cât poţi, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la Academia de Studii Economice.
„Nu văd ceva semnificativ să se profileze, cu excepţia riscului de dobândă care pe de o parte e limitată când o finanţezi cu credit. La un moment dat trebui să şi capitalizezi firmele. Probabil acesta este balansul care urmează.
Volatilitatea (cursului n.r.) de schimb, împreună cu inflaţia şi presiunea pe dobânzi vor fi noii jucători pe piaţă, de care trebuie să te fereşti cât poţi. Nu văd efecte în lanţ sistemice de criză”, a spus Adrian Mitroi.
Acesta a precizat că economia mondială se află într-o poziţie favorabilă acum.
Noi suntem bine poziţionaţi, într-adevăr, cu toate deficitele întinse la maxim, dar cum altfel să fii când creşti economic cu asemenea cifră? Nu avem ce face.
Eu cred că salariile nu mai pot fi crescute semnificativ de către Guvern. Eu cred că vor fi reduse costurile semnificativ”, a mai arătat profesorul ASE.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.