Caracatiţa Flash Lighting Services îşi întinde ,,tentaculele” luminoase şi la Făgăraş

Caracatiţa Flash Lighting Services îşi întinde ,,tentaculele” luminoase şi la Făgăraş

0 493

Potrivit publicaţiei ,,Salut Făgăraş”, consilierii locali din Făgăraş au aprobat în ultima şedinţă de plen contractul prin care firma bucureşteană Flash Lighting Services se va ocupa de iluminatul public al oraşului în următorii 10 ani. Astfel, operatorul a semnat acordul-cadru cu Primăria Făgăraş.

Contract de 18 milioane de lei fără TVA
Valoarea contractului pe zece ani se ridică la 18.206.36 de lei (fără TVA), iar plăţile vor fi efectuate lunar, după recepţia la terminarea lucrărilor de modernizare. Din suma amintită, 11.889.998 lei (fără TVA) reprezintă valoarea lucrărilor de modernizare, extindere şi optimizare a consumului energetic, 4.337.049 lei (fără TVA) este costul estimat pentru întreţinerea sistemului, iar 1.979.315 lei (fără TVA) este suma totală ce va fi cheltuită pentru iluminatul de sărbători.
Licitaţia publică s-a întins pe parcursul a doi ani, din cauza contestaţiilor, firma Flash Lighting Services fiind desemnată câştigătoare de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Prin acest contract, firma din Bucureşti va avea obligaţia de a moderniza sistemul public de iluminat în termen de doi ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Printre altele, în municipiu se vor trece în subteran cablurile sistemului de iluminat public, vor fi instalate corpuri de iluminat economice şi va fi implementat un sistem de telegestiune, care va permite monitorizarea funcţionării reţelei.
Conform informaţiilor apărute în publicaţia din Făgăraş lucrările vor începe în anul 2020, primele vizate fiind arterele principale. La nivelul întregii localităţi, modernizarea va fi realizată pe 23 km de străzi pe care există şi acum sistem de iluminat. Printre altele, vor fi montaţi 594 de stâlpi metalici şi 624 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED. De asemenea, trecerile de pietoni periculoase vor fi iluminate suplimentar.

Monopol Falsh Lighting şi de sărbători
Tot firma din Bucureşti va fi cea care, în perioada 2020 – 2030, se va ocupa de realizarea iluminatul ornamental festiv de sărbători. De asemenea, dacă va fi cazul, aceeaşi firmă va amenaja şi sistemul de iluminare arhitecturală a clădirilor reprezentative din oraş.
După semnarea contractului, directorul general al Flash Lighting Services, Dan Vătăjelu, a promis că „încercăm să facem lumină de calitate, în Făgăraş. A sosit momentul să semnăm acest contract important pentru noi, este pe 10 ani, pentru reabilitarea sistemului de iluminat public şi întreţinerea în parametri a acestuia”. La rândul său, primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, a anunţat că „iluminatul public în municipiul Făgăraş va fi schimbat în totalitate. În acest contract sunt cuprinse reabilitarea şi întreţinerea reţelei, iar toate problemele existente vor fi rezolvate”.

Flash Lihting SRL firma favorizată în ultimii 15 ani de Gerorge Scripcaru şi fostul edil …Radu Mazăre
Amintim că la începutul lunii iunie anul acesta Primăria Braşov a semnat – din nou!? – cu S.C. Flash Lighting Services S.A., contractul cu nr. 226/30.07.2018, în valoare de 6.825.191,05 de lei, fără TVA, finanţat de la bugetul local. Firma SC Flash Lighting este una din firmele favorizate de primarul Scriparu. Ca să înțelegem, firma are contract cu primăria începând din 2005. Suntem în 2019. An de an, din 2005, firma a beneficiat de milioane de lei la Brașov din contracte realizate fără licitație. În vara anului trecut firma Flash Lighingt a încasat 8,2 milioane de lei.

Vedeţi şi articolul – 15 milioane de lei într-un an pentru Flash Lighting SRL de la Primăria ,,manageriată” de Scripcaru
Anul trecut – tot la Braşov – firma Flash s-a înscris de una singură și a și câștigat 8,2 milioane de lei cu TVA pentru …. modernizarea iluminatului public din Braşov. Anunţul de atribuire a fost postat pe platforma electronică de achiziţii publice.
Lucrăriile trebuiau să îceapă cu instalarea sistemului de iluminat public pe DN 13, tronsonul cuprins între Pasajul Fartec şi ocolitoare, singura ieşire la acel moment din oraş fără sistem de iluminat public. La aceasta se adaugă şi extinderea reţelei pe DN 73, între intersecţia cu str. Bucegi şi limita intravilanului municipiului Braşov, şi pe Calea Bucureşti, între magazinele Selgros şi Metro, pe partea stângă, în direcţia de mers spre Bucureşti.

Flash Laithing – monopol pe banii publici braşoveni din… 2005
În iunie 2012 Institutul pentru Politici Publice (IPP) a publicat pe site-ul său contractele de concesiune a principalelor servicii publice municipale, obținute de la autoritățile publice locale în baza legii privind liberul acces la informații de interes public.
La momentul respectiv se menționa, printre altele, că iluminatul public a fost concesionat de către Primăria Brașov firmei Flash Lighting Services în 2005, pe o perioadă de 10 ani. Contractul puatea fi prelungit cu încă 5 ani din 2014 către Flash Lighting Services, până în 2019. Fapt care s-a întâmplat, metoda concesionii dovedindu-se fi unul din pilonii economici ai politicilor lui Scripcaru, prin evitarea licitațiile – dar și motiv întemeiat de dosare ale DNA.

Vom reveni curând cu noi informații mai ales că…
Bogdan Gabriel Sandu este, potrivit publicației Jurnalul Național, acționar al grupului de firme Flash, din care face parte și SC Flash Lighting Services SA.
Bun prieten și cu Scripcaru – așa cum personal am scris încă din 2010 – Gabriel Sandu a avut relații bune și cu Radu Mazăre. Banii nu au ideologie politică. Motiv pentru care Sandu a fost trimis în judecată în anul 2008, alături de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre și alături de fostul președinte al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, dar și de mai mulți membri ai Comisiei de Aplicare a Legii 10, pentru modul în care a achiziționat, în numele unei societăţi, drepturile litigioase aferente a peste 5 hectare de teren în Parcul Tăbăcărie.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.