Capusele ataca in Transilvania

Capusele ataca in Transilvania

0 61

S-a semnalat in ultima vreme o inmultire a capuselor si astfel si a atacurilor acestora asupra animalelor, inclusiv omul, cu urmari periculoase pentru sanatate.
Periculozitatea intepaturii acestor insecte consta in transmiterea la oi, vaci si om, in principal – primele doua ne intereseaza datorita laptelui dat de ele – a virusului encefalitei, cu toate urmarile, de aceea boala este numita si “encefalita de capusa”.
Aceasta encefalita de capusa are simptomologia asemanatoare cu cea a “vacii nebune”. Omul imbolnavit prin intepatura de capusa se simte ca gripat, are febra, dureri de cap, dar si greturi, si varsaturi, toate insa aparand mult mai puternic decat la o gripa obisnuita.
Sunt monitorizate de catre veterinari 11 judete din Transilvania, in care capusele s-au inmultit alarmant datorita climei umede si caldurii excesive.
Din pacate bola nu se declanseaza numai prin muscatura directa, care seamana cu intepatura de tantar, ci ea poate fi transmisa si prin consumul de lapte muls de la o vaca sau oaie bolnava.
Cel mai expusi unor asemenea intepaturi sunt ciobanii, vanatorii si, in general, iubitorii de natura. De aceea specialistii recomanda, mai ales celor ce-si petrec clipele libere la iarba verde, ca, in cazul unor asemenea intepaturi, sa se adreseze imediat medicilor, pentru ca acestia sa poata lua masurile necesare.
Deci atentie la iesirile la iarba verde si la locurile pe care le alegem pentru popas.
Din pacate nu s-au gasit inca remedii impotriva muscaturilor capuselor umane, care nu numai ca ne imbolnavesc fizic, lipindu-ne stomacul de spinare, dar ne termina si psihic, aceste capuse umflandu-se cu stropii de sange ai bunurilor noastre.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.