Capitale europene si interesul imobiliar

Capitale europene si interesul imobiliar

0 156

Bucurestiul a cazut 36 de pozitii, pana pe locul 84, intr-un clasament al celor mai atractive 98 destinatii pentru investitii imobiliare pe termen mediu realizat de compania LaSalle Investment Management, citat de Mediafax.
In clasamentul de anul trecut Capitala a ocupat locul 48, in coborare cu 23 de pozitii.

Clasamentul a fost intocmit pe baza indicelui anual al dezvoltarii regionale europene, E-REGI, in functie de 15 variabile, clasificate in trei categorii, respectiv perspectivele de crestere – ale economiei, locurilor de munca si cheltuielilor de cercetare si dezvoltare – gradul de dezvoltare stabilit in functie de PIB-ul pe cap de locuitor si situatia mediului economic.
Cea mai mare contributie la stabilirea indicelui o are prima categorie, respectiv perspectivele de crestere, in proportie de 60%.

„Cateva state din Europa Centrala si de Est s-au confruntat cu o recesiune puternica din cauza deficitelor de cont curent ridicate, a imprumuturilor mari in moneda straina si a policilor fiscale ineficiente. Acesti factori au condus la un declin economic sever, in pofida banilor oferiti de Fondul Monetar International pentru Romania si Ungaria”, se arata in raport.
In aceste conditii, orasele din Europa Centrala si de Est au ajuns printre ultimele in clasament, respectiv Budapesta (Ungaria) pe 82 de pe 34, iar Sofia (Bulgaria) pe 72 de pe 68.
Polonia este cea mai puternica economie din regiune si a evitat pana acum recesiunea, dar o revenire poate fi lenta, din cauza scaderii cererii in tarile invecinate, a cresterii somajului si a crizei financiare.
In afara Varsoviei (Polonia), aflata pe pozitia 17, Praga (Cehia) a fost singura destinatie din Europa Centrala si de Est care a obtinut un scor peste media indicelui din 2009, ocupand locul 21.

Alte orase, precum Bratislava (Slovacia) si Liubliana (Slovenia) au inregistrat, potrivit autorilor indicelui, imbunatatiri semnificative, fapt ce le-a ridicat in clasament cu trei locuri pana pe 50, respectiv cu 19 pozitii, pana pe 46.
„Vilnius (Lituania), Riga (Letonia) si Tallinn (Estonia) sunt printre principalii pierdanti ai acestui an, din cauza reducerii perspectivelor de crestere. Tarile baltice s-au confruntat cu cea mai mare scadere a PIB-ului dintre statele Europei Centrale si de Est”, se mentioneaza in raport.

Munchen este cel mai atractiv pentru investitorii imobiliari, orasul german avand cea mai buna capacitate de a rezista actualelor probleme economice, ca urmare a nivelului ridicat al bunastarii si a afacerilor locale si internationale diversificate.
Londra s-a plasat in clasament abia pe pozitia a opta, in urma unor orase precum Paris, Stockholm si Moscova, din cauza problemelor economice si a somajului, potrivit companiei LaSalle.

Studiul identifica orasele din Europa unde cererea pentru proprietati imobiliare ar putea atinge, pe termen mediu, cele mai ridicate niveluri.
Indicele E-REGI surprinde calitatea pietelor de real estate, fiind un instrument pentru investitori atunci cand este analizat impreuna cu alte date precise despre piata de profil.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.