Cancerul ovarian – un ucigas tacut

Cancerul ovarian – un ucigas tacut

0 148

Cancerul ovarian, considerat in trecut un „ucigas tacut”, are simptome, insa acestea nu sunt depistate la timp, au constatat cercetatorii britanici in urma unui studiu citat de BBC.
Rezultatele studiului, realizat de cercetatori de la Universitatea din Bristol, in randul a peste 200 de femei diagnosticate cu cancer ovarian, au fost publicate in British Medical Journal.
Cancerul ovarian este adesea depistat intr-o faza avansata, cand tratamentul este mai greu de aplicat. Era considerat o boala „tacuta”, stiindu-se ca are putine simptome. Cu toate acestea, in ultimii ani, s-a constatat ca exista anumite simptome, iar femeile au fost sfatuite sa se prezinte imediat la medic atunci cand au sangerari anormale sau simt, prin palpare, anumite umflaturi.
Echipa din Bristol a aratat in schimb ca nu este obligatoriu un control medical si ca sunt sapte simptome asociate acestei forme de cancer.
Cele mai multe simptome aveau o valoare de predictie relativ scazuta, astfel incat mai putin de 1 la 100 de pacienti care avea un anumit simptom primea si un diagnostic de cancer.
Insa dilatarea abdomenului, care sa fie in permanenta umflat, a fost adesea urmata de diagnosticarea cancer ovarian si reprezinta un simptom vizibil si in faze timpurii ale bolii. Dar acesta nu este in prezent pe lista simptomelor. „Daca ar fi, unele femei ar putea fi diagnosticate cu luni de zile mai devreme”, noteaza cercetatorii condusi de doctorul William Hamilton.
„Cancerul ovarian nu este tacut, ci mai degraba nu se face auzit”, a mai spus Hamilton.
In cadrul studiului, care a implicat 212 femei, consultate in 39 de cabinete diferite, s-a constatat ca unele fusesera la doctor, manifestand anumite simptome, cu sase luni inainte sa primeasca diagnosticul, dar cele mai multe simptome au fost consemnate cu trei luni inainte.
„Trebuia facuta de mult timp o schimbare si cancerul ovarian trebuie sa devina o prioritate”, a declarat Annwen Jones, directorul executiv al fundatiei caritabile Target Ovarian Cancer.
Cancerul ovarian este una dintre cele mai rar intalnite forme de cancer, insa rata de supravietuire este foarte scazuta – numai 30% in Marea Britanie, fara sa creasca in ultimii 30 de ani, potrivit Target Ovarian Cancer.
Datele de la Cancer Research UK arata, in schimb, ca rata de supravietuire ar fi fost de 20% in urma cu 10 ani. Imbunatatirea acesteia este atribuita in mare parte folosirii pilulelor anticonceptionale, despre care se spune ca ar avea un efect protector impotriva acestei boli.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.