Cancerul de san poate fi vindecat

Cancerul de san poate fi vindecat

0 91
500 de brasovence vor putea face mamografii gratuite in urmatoarea perioada, la Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic care demareaza un program regional de screening pentru cancerul de san. Cancerul de san este boala cu cea mai mare incidenta in randul populatiei feminine, atat in Romania cat si in lume, insa, daca este descoperit la timp, poate fi vindecat. In lipsa unui program national de depistare precoce a acestei boli, mii de femei ajung sa fie diagnosticate prea tarziu.
Anual, in Romania, 6000 de femei sunt depistate cu cancer la san, iar in Europa, numarul lor ajunge la 250.000. Este boala numarul 1 care loveste femeia, spun statisticile, fapt confirmat si de medicul brasovean Aurel Tudose.
Orice femeie peste 40 de ani poate sa se inscrie in acest program. Trebuie doar sa faca o programare la  Centrul de Diagnostic si Tratament Oncologic din Brasov. Specialistii le asteapta mai ales pe femeile care se stiu cu risc de cancer la san.
Din experienta, specialistii se asteapta ca minimun 10% dintre femeile care vor face mamografii sa fie depistate cu tumori cancerigene. Rezultatele screeningului vor fi folosite apoi de Asociatia Bolnavilor de Cancer in negocierile cu Ministerul Sanatatii.
In stadiu incipient, femeia diagnosticata cu cancer la san are sanse de supravietuire de 95%. Marturie stau sutele de femei care duc acum o viata normala, dupa ce au invins cumplita boala.
Specialistii aproximeaza ca in doua luni vor reusi sa efectueze toate cele 500 de mamografii pe care le pun la dispozitie femeilor din Brasov si imprejurimi. Proiectul este finantat exclusiv din sursele organizatorilor.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.