Cam aşa arată scurt moştenirea ,,Scripcaru”: 18 milioane de lei pentru RATBv,...

Cam aşa arată scurt moştenirea ,,Scripcaru”: 18 milioane de lei pentru RATBv, deszăpezire, reparaţii străzi într-o lună şi jumătate

1 376

Moştenirea lăsată de autocratul Scripcaru obligă la poveri financiare ce nu sunt de neglijat şi actuala structură legislativă a primăriei. În numeroase articole am scris că întotdeuna înainte de alegerile locale, încă din 2003 – da am scris corect, de pe vremea când aşa numita Cooperativă Locală din CL Braşov i-a luat toate atribuţiile primarului de atunci şi i le-a transferat ,,vicelui” Scripcaru – anterior amintitul transformând instituţia într-un SA ( de aceea am vorbit ani de zile de Primăria Scripcaru SA) a dat cu dedicaţie din 2003 până acum, cu prelungire fără licitaţie din patru în patru ani exact înainte de alegeri deszăpezirea către doar două firme de casă.
La fel reparaţiile drumuri. Vâzând că ,,şmecheria” ţine din 2005 Scripcaru a aplicat modelul şi pentru celebrele panseluţe, o afacere de două milioane de euro încredinţată unei firme cu un singur angajat şi care avea drept obiect de activitate promovarea creştinismului catolic, apoi electrificarea, salubrizarea, amenajarea domeniului public şi etc, etc. 
Suntem tare curioşi cum vor gestiona noii consilieri locali şi actuala conducere a primăriei această gigantică bubă puroindă din bugetul Braşovului, în măsura în care cei de la USR sunt aliaţi cu PNL în consiliul local, iar liderul liberalilor este struţo-cămila ex pedistă –aperistă – peledistă – penelistă George Scricaru.  

Scurtă dare de seamă financiară pentru doar următoarea lună şi jumătate:

11 milioane de lei pentru RATBv
RATBV a primit prin rectificarea bugetului de vineri suma de 11 milioane de lei, reprezentând subvenţia pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la transportul urban de călători pentru o parte a lunii septembrie, dar şi pentru octombrie, noiembrie şi decembrie.
Potrivit documentaţiei aferente proiectului de hotărâre din cele 11 milioane de lei, suma de 2 milioane lei provine din redistribuirea de la alocarea pentru transportul elevilor.
Unul dintre motivele pentru care a fost acordată această subvenţie este că anul acesta încasările operatorului de transport au scăzut foarte mult, din cauza epidemiei de coronavirus.
În acest moment, costul unitar pentru transportul cu autobuzul, spun fără a argumenta de ce cei din staff-ul RATBv de… 9,39 lei/km, iar costul unitar pentru transportul cu troleibuzul este de 15,90 lei/km, de aproximativ patru, respectiv aproape 6 ori mai scump decâu un kilometru parcurs cu…taxiul.
Reamintim că RATBV a mai beneficiat şi în luna august de o suplimentare a subvenţiilor de la bugetul local când a primit suma de 8,5 milioane de lei.

Cum stă concurenţa…
De curiozitate am sunat la firma particulară Transbuz Codreanu, firmă care, precum RATBv face curse şi în afara municipiului Braşov, dar care, în contrapartidă nu beneficiază de nici o sbvenţie de la Consiliul Local sau de la Consiliile Locale de la localităţile pe care vehiculele acestei firme le tranzitează.
Amintim că transportul metropolitan este subvenţionat de către toate localităţile acoperite de RATBv prin intermediul Agenţiei Metropolitane nu doar de Braşov ci,repetăm, şi de celelalte localităţi deservite, precum Bod, Hărman, Cristian, Râşnov, Sânpetru, Ghimbav etc  cu minim 600.000 lei annual de către fiecare în parte pe an plus o taxă lunară de 6.000 de euro achitate de aceste localităţi pentru că participă în structura Agenţiei Metropolitane Braşov.
Totuşi cu arată preţurie practicate de către firma subvenţionată din bugetul local de stat, RATBv faţă de firma particulară. Păi iată cum arată preţurile: o cursă RATBv până la Râşnov este 3 lei, iar la Transbus 3 lei, până la Cristian la RATBv 4 lei versus 2 lei la particular, etc.
Se poate spune că autobuzele RATBv sunt mai performante dar să nu uităm că în ultimii doi anii s-au dat de la Primăria Scripcaru SA peste 100 de milioane de euro pentru achiziţi, alte milioane de euro subvenţii şi s-au încasat alte milioane de euro prin Agenţia Metropolitană din bugetele locale ale altor primării cărora li s-a impus cu forţa liniile total neprofitabile ale RATBv.
Poate cineva îşi mai aminteşte că jossemnatul a susţinut că această infuzie uriaşă de capital în regia transformată de curând în societate comercială a fost făcută pentru a fi privatizată în favoarea unor grupuri de interese apropiate fostului edil, primul pas fiind făcut atunci când regimul RATBv a fost schimbat din regie în societate, iar în statut crie că se pot vinde acţiuni direct fără…licitaţie. Ilegal, dar… ( deh, scripta manet ) scrie în statut. Schimbarea conducerii de la Primăriei şi a structurii mafiote din CL Braşov, chiar partială, a blocat acest tun ce se pregătea meticulous. Q.E.D. Să continuăm

4 milioane de lei pentru deszăpezire până la finalul anului
Pe lângă sumele pentru auditarea „moştenirii” lăsate de George Scripcaru sau subvenţia pentru RATBV, prin rectificarea bugetului local al municipiului Braşov au fost alocaţi şi banii pentru deszăpezirea municipiului. Astfel, pentru răspândirea materialelor antiderapante şi pentru înlăturarea zăpezii de pe arterele de circulaţie  în perioada 15 noiembrie – 31 decembrie 2020 a locată suma de 4.000.000 de lei. Această sumă nu este obligatoriu să se cheltuie în totalitate, pentru că plata se va face în funcţie de condiţiile meteo şi, implicit, de activitatea operatorului de deszăpezire.  

Reparaţiile la străzi: 3.000.000 lei
În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, la ultima rectificare a fost alocată suma de 3.000.000 lei pentru lucrările de întreţinere şi reparaţia străzilor, iar alte 180.000 de lei pentru indicatoare rutiere şi alte elemente de siguranţă a traficului.
Tot la ultima rectificare a bugetului local a fost suplimentată şi alocarea pentru spaţii  verzi. Astfel, pentru  amenajare zonelor verzi şi a parcuri, dar şi pentru şi toaletări în sezonul de toamnă, de la bugetul local a fost alocată suma de 700.000 de lei.

Explicaţie foto: ex-edil îmbătrânit în cele rele

I.R.

COMENTARII

  1. daca noua administratie nu rectifica aceste mizerii, e grav, respect dlui rinder

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.