Calota arctica dispare in cel mult 30 de ani

Calota arctica dispare in cel mult 30 de ani

0 206

Calota polara arctica va disparea complet in timpul verii „peste 20-30 de ani”, iar peste mai putin de 10 ani, Oceanul Arctic va fi considerat o cale maritima sigura, au concluzionat oamenii de stiinta in urma unui studiu realizat de exploratorul Pen Hadow.
„Banchiza va disparea complet in timpul verii peste 20-30 de ani si se va diminua considerabil mult mai devreme. Peste 10 ani, Oceanul Arctic va fi considerat ca o mare deschisa” navigatiei oceanice in sezonul estival, a declarat Peter Wadhams, profesor la Universitatea britanica Cambridge.
In timpul unei conferinte de presa organizata la Londra, el a prezentat concluziile unui studiu ce a avut la baza miile de date recoltate in timpul unei misiuni de 73 de zile, organizata in primavara 2008, de exploratorul britanic Pen Hadow. Obiectivul sau era masurarea pe timpul iernii, pe teren, a grosimii banchizei, pentru a spori acuratetea previziunilor stiintifice asupra topirii calotei arctice.
De-a lungul celor 450 de kilometri parcursi de echipa de exploratori, grosimea medie a ghetii era de 1,8 metri, iar in zona crestelor formate prin presiune, aceasta ajungea la 4,8 metri.
„O grosime de 1,8 metri este caracteristica ghetii formate in cursul anului curent, care este mai vulnerabila in timpul verii. Gheata acumulata in mai multi ani se micsoreaza intr-un ritm accelerat”, a explicat profesorul Wadhams.
In opinia lui Martin Sommerkorn de la World Wide Fund for Nature (WWF), unul dintre organizatorii expeditiei, „studiul prezinta un tablou foarte sumbru in ceea ce priveste topirea banchizei”, deoarece acest fenomen este mult mai rapid decat ce preconizau specialistii, iar disparitia banchizei va avea un impact care se va intinde dincolo de Oceanul Arctic.
In afara de disparitia faunei, aceasta topire va cauza o crestere a nivelului oceanic, modificari atmosferice si aparitia unor noi curenti oceanici, dar si eliberarea unor volume foarte importante de gaze cu efect de sera, considerate vinovate pentru incalzirea globala a planetei.
In opinia specialistilor britanici, permafrostul arctic – stratul de sol si roci care nu se dezgheata nici pe perioada verii – contine de doua ori mai mult CO2 decat atmosfera terestra, iar fundurile marine inghetate ale Arcticii contin mai mult CO2 decat totalul rezervelor cumulate de carbune, petrol si gaze naturale ale

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.