Calea ferata Brasov – Curtici disponibila din 2014

Calea ferata Brasov – Curtici disponibila din 2014

0 198

Lucrarile pentru portiunea Brasov-Curtici din Coridorul de Transport Paneuropean IV ar putea incepe in 2010 si ar putea fi dat in folosinta in 2014, a declarat joi, 17.09.2009, subsecretarul de stat in cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), Constantin Axinia, relateaza agentia NewsIn.
„Coridorul IV de transport feroviar porneste din Curtici si se termina la Constanta. In acest moment este finalizata partea Bucuresti-Constanta si se continua lucrarile pe Brasov-Campina. Pregatim lucrarile pentru Brasov-Simeria, Simeria-Curtici. In 2010 vom avea gata proiectul tehnic si vom organiza licitatia pentru inceperea lucrarilor”, a spus Axinia.
Acesta a mai declarat ca pentru portiunea Brasov-Curtici statul roman participa cu suma de trei miliarde de lei, UE cu 300 milioane lei, iar pentru banii veniti din partea BEI inca sunt negocieri.
Subsecretarul de stat a mai precizat ca portiunea Brasov-Simeria este portiunea cea mai grea, deoarece va fi un traseu nou, implicand cinci tuneluri care vor fi sapate in munte. Este si o parte buna a acestei situatii: nu vor fi probleme legislative cu exproprierile pentru ca muntii sunt ai statului, asa ca lucrarile ar putea porni fara oprelisti de acest gen.
„Pe 80% din lungimea traseului se va circula cu o viteza medie de 120-160 km pe ora. Daca ar fi fost facuta pe traseul vechi, viteza medie era de 110-120 km pe ora, insa, in urma discutiilor cu UE s-a insistat pe viteza de 120-160 km pe ora”, a mai spus Axinia.
Retelele trans-europene, initial, au fost propuse pentru Europa de vest, în 1992, si acceptate oficial în 1996.
Ruta ce uneste Uniunea Europeana, cu partea centrala si de sud-est a continentului, este una rutiera si de cale ferata, avand legatura cu Dunarea, prin ferry-boat, cu aeroporturi, porturi, deci o ruta de transport combinat.
Coridorul IV porneste din Germania, avand ca ramificatie trei orase importante, Berlin, Dresda si Nuremberg. Traverseaza Cehia, prin Praga si Brno, Austria, prin Viena (pe cale ferata), Slovacia, prin Bratislava, Ungaria, prin Gyor si Budapesta, apoi intra pe teritoriul romanesc, pe la Curtici, traversand orase importante, Arad, Timisoara, Sibiu, Brasov, Craiova, Bucuresti si Constanta. În Bulgaria, Coridorul IV trece prin Sofia si Plovdiv, în Grecia, pe la Thessalonik, si în Turcia, prin Omenio si Istambul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.