Cacaolat light – solutie de lapte cu multe E-uri

Cacaolat light – solutie de lapte cu multe E-uri

0 158

Daca aveti chef de un lapte dulce in care sa adaugati o lingurita de cacao, asigurati-va ca alegeti produsul potrivit sau, mai bine spus, …sanatos.
Piata romaneasca a fost invadata de tot felul de cafele, ciocolate calde si altele asemenea, deja preparate, scutind asadar o mare parte din timpul celor care le consuma.
Un astfel de produs este si “Cacaolat light” care poate fi cumparat din orice supermarket sau hipermarket. La prima vedere, un produs ca oricare altul, insa dupa o degustare se poate simti ca este vorba doar de o solutie de lapte in care au fost dizolvati sapte aditivi alimentari.
Eticheta produsului nu ofera informatii edificatoare, mai ales, pentru ca ingredientele continute sunt traduse in mai multe limbi de circulatie internationala. Varianta in limba spaniola spune ca ingredientul principal este laptele degresat, urmat de laptele integral. Cel care a facut traducerea a schimbat ordinea, asa ca produsul nu pare deloc scazut in grasimi conform datelor informative de pe eticheta. Milkshake-ul cu pricina are in compozitie, insa, ingrediente mult mai periculoase decat cele doua tipuri de lapte: din pacate, toti aditivii utilizati au contraindicatii.
Carboximetil celuloza si hidroxipropimetil celuloza nu sunt recomandate celor care au probleme ale tractusului gastro-intestinal.
Caragenanul, E407, este si el contraindicat celor cu sensibilitati la nivelul stomacului, chiar daca este obtinut din surse naturale. Studiile recente au aratat ca duce la aparitia ulcerului si a cancerului de stomac.
Fosfatii de sodiu dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase.
Cei mai periculosi dintre aditivii alimentari utilizati sunt indulcitorii chimici de sinteza E950 si E954. Amandoi sunt considerati cancerigeni de catre lumea stiintifica. Mai mult, E954 interfera cu procesul normal de coagulare a sangelui, perturband glicemia si functiile digestive.
De asemenea, produsul analizat contine si o cantitate mare de zahar, care are un index glicemic ridicat si se absoarbe foarte repede in sange. De aceea, functia pancreatica poate fi epuizata. Asa ca nu va mai incredeti in etichetele care spun despre produsele lor ca ar fi „light”, pentru ca, de cele mai multe ori, aceste sunt niste minciuni sfruntate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.