Busuiocul (Ocimum basilicum).

Busuiocul (Ocimum basilicum).

0 233

?


Este o planta de provenienta orientala care de-a lungul timpului a ajuns sa fie nu numai aclimatizata si cultivata in orice gradina, dar chiar sa devina o caracteristica a culturii nationale. Frunzele proaspete sau uscate sunt apreciate in bucataria romaneasca si sunt folosite la aromatizarea diverselor feluri de mancare, a mezelurilor, muraturilor, sosurilor si salatelor. Busuiocul este profund legat de credintele populare si unele practici religioase. Proprietatile aparent neobisnuite ale apei tratate cu busuioc se datoreaza dizolvarii in apa a uleiul volatil si celorlalte principii active cu actiune dezinfectanta.



  1. Descriere si parti folosite

Busuiocul e o planta cu frunze marunte, dispuse pereche si flori mici albicioase. Planta in intregime este aromata, la miros si la gust. Se recolteaza partile aeriene cu frunze tinere, cu sau fara flori (Herba Basilici).


Busuiocul este folosit in fitoterapie pentru actiunea sa antiseptica, carminativa, galactogoga, antiemetica, diuretica, antiinflamatoare, antifungica, febrifuga.



  1. Indicatii terapeutice

Preparatele fitoterapeutice din busuioc sunt administrate in:


·??????? afectiuni digestive


·??????? colita de fermentatie


·??????? meteorism abdominal


·??????? diaree, colita


·??????? infectii ale cailor respiratorii


·??????? anorexie


·??????? cefalee


·??????? ulcer gastric


·??????? infectii urinare


3.????? Preparare si administrare


·??????? Infuzia de busuioc – preparata dintr-o lingurita de planta la o cana cu apa fierbinte, are calitati decongestive si calmante ale aparatului respirator. Se beau doua cani pe zi, dimineata si seara. Busuiocul – administrat tot sub forma de ceai fierbinte cu miere, revitalizeaza rapid organismul si ne invioreaza, ajutandu-ne de asemenea sa stopam gripa in orice faza a sa, dar mai ales in faza de debut. Se bea foarte cald, inghitind lent si lasandu-l sa alunece pe gat, abtinandu-ne sa mancam in timpul tratamentului. O doza de soc consta in 6-7 cani cu infuzie de busuioc indulcit cu miere, baute la intervale de 15-30 de minute una de alta.Ceaiul se prepara prin punerea a 1-2 tulpini florifere de busuioc la o cana de apa clocotita si lasarea la infuzat timp de 15 minute; daca apare febra, se adauga si 1-2 lingurite de menta la o cana de ceai.


·??????? Decoct din o lingura cu frunze uscate maruntite la o cana (200 ml) de apa recet se lasa zece minute la macerat, apoi se da in clocot; se lasa acoperit 10-15 minute pentru racire pana la caldut; se strecoara ; cu solutia obtinuta se face gargara sau se tine in gura. Tratamentul este folositor si in cazul durerilor de masele.


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.