Bulgaria și Polonia au rămas fără gaz rusesc – Gazprom a oprit...

Bulgaria și Polonia au rămas fără gaz rusesc – Gazprom a oprit complet livrările pe motiv de… ruble!

1 49

O mutare surpriză, Gazprom a anunțat miercuri că a oprit complet livrările de gaze către Bulgaria și Polonia din cauza că aceste țări nu vor să plătească în ruble, transmite Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin a cerut ca țările pe care le consideră „neprietenoase” să accepte un sistem prin care acestea să deschidă conturi la Gazprombank și să plătească pentru importurile de gaz rusesc în euro sau dolari, care vor fi convertite în ruble.
Polonia a declarat în repetate rânduri că nu va plăti pentru gazul rusesc în ruble și a planificat să nu-și prelungească contractul de gaz cu Gazprom după ce acesta va expira la sfârșitul acestui an.
„Plățile pentru gazul furnizat de la 1 aprilie trebuie să fie efectuate în ruble, folosind noile detalii de plată, despre care contrapartidele au fost informate în timp util”, a transmis miercuri Gazprom.
Ungaria continuă să primească gaz rusesc conform contractului cu Gazprom, prin Bulgaria și Serbia, iar Gazprom a informat Ungaria că transporturile de tranzit prin Bulgaria sunt tratate separat, a declarat miercuri ministrul de externe ungar: „Vreau să asigur pe toată lumea că stoparea livrărilor de gaze către Bulgaria nu înseamnă o oprire a transporturilor ce tranzitează Bulgaria”, a scris Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook.
Ungurii se aliniază la pretențiile rusești. Szijjarto a precizat că următoarea obligație de plată a Ungariei pentru gazul rusesc este scadentă la 22 mai, iar țara va transfera plata în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble.
Bulgaria, obedientă directivelor de la Bruxelles, a plătit pentru livrările de gaze rusești pentru luna aprilie, tot în euro, aspect ce a dus la oprirea livrărilor de gaze.
Marea surpriză vine de la Viena. Austria se aprovizionează cu 80% din gazele sale din Rusia. Furnizare de gaze naturale rusești către Austria continuă fără restricții și nu există niciun indiciu că acest lucru se va schimba, a declarat miercuri dimineață ministrul austriac al energiei, Leonore Gewessler. „Nu, nu avem astfel de indicii … livrările către Austria rămân fără restricții”.

Vlad T.

COMENTARII

  1. Banii se pot tipări, gazul, petrolul și cărbunele ba. Deci mujicii pot cere ce monedă vor pe marfa lor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.