Bugetul CJ ignora criza

Bugetul CJ ignora criza

0 106

Bugetul judetul Brasov a facut valuri, dar mai ales festivaluri! La sedinta de plen a Consiliului Judetean de luni seara, consilierii au aflat ca o parte consistenta din bugetul institutiei se va duce pe manifestari festivaliere fara relevanta pentru comunitatile locale ale judetului. Nu este insa singura hiba constatata la proiectul de buget incropit de catre Comisia de Finante a CJ: dezechilibrele intre capitolele bugetare sunt nimic pe langa supraevaluarea excesiv de optimista a veniturilor estimate de Aristotel Cancescu la 354 de milioane de lei. Bugetul a trecut, dar a ramas banuiala ca seful Executivului judetean a umflat unele capitole pentru a-si achita notele de plata din campanie.
Schema este simpla si abuzata deja de catre conducerea CJ: unor capitole li se aloca sume exorbitante, care nu vor ajunge niciodata la destinatari, pentru ca banii iau intotdeauna alt drum. Consilierii PD-L al caror vot negativ n-a contat in fata majoritatii controlate de Cancescu in CJ, banuiesc ca primele plati se vor face catre entitatile media care au gazduit materiale publicitare PNL in campania electorala si care fac acum presiuni pentru a-si primi banii cuveniti.
Sedinta de plen de luni seara a debutat intr-o atmosfera tensionata. Consilierul Ioan Marc s-a aratat nemultumit ca sumele disponibile in buget acopera cheltuielile cu plata angajatilor din administratia judeteana doar pana in luna septembrie. Asta in ciuda faptului ca presedintele forului judetean, Aristotel Cancescu, se arata zilele trecute marinimos cu salariatii institutiei. Desi se lauda ca nu va face reduceri de personal, Cancescu isi lasa subordonatii descoperiti pentru ultimele trei luni ale anului, mizand pe eventualele rectificari bugetare.
Optimismul sefului judetului a debordat in continuarea sedintei. Cancescu estimeaza ca anul acesta va primi de la bugetul central 220 de milioane de lei, desi anul trecut au intrat in vistieria judetului abia 80 de milioane.
In aceeasi nota optimista si iresponsabila, Executivul judetului a majorat sumele destinate calatoriilor in strainatate ale consilierilor judeteni.
In cele din urma, alesii judetului au adoptat bugetul in valoare de 354 de milioane de lei. Sectoarele nedreptatite raman sportul si cultura, dar si investitiile, in special la capitolul lucrari noi, pentru care au fost alocate doar 9 milioane si jumatate de lei.
Consensul a fost intrunit abia la echilibrarea bugetelor locale, unde toti consilierii au fost de acord cu algoritmul de distribuire a banilor. Sumele cele mai mari revin Fagarasului, care va primi 2 milioane din cotele defalcate de TVA si impozit pe venit. Urmeaza, in ordine, localitatile Rasnov, Sacele, Rupea si Zarnesti. La polul opus se afla, in afara Brasovului, care nu va primi nimic, Ghimbavul, cu 400.000 de lei. In mediul rural, cei mai multi bani vor reveni Prejmerului, pentru lucrari de apa si canalizare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.