Bugetele in dezbaterea Parlamentului

Bugetele in dezbaterea Parlamentului

0 61

Dupa o munca sustinuta lunga si plicticoasa in comisii Parlamentului incepe de azi (luni) discutiile asupra Bugetului de stat si Bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2010. Au fost aduse mii de amendamente, au fost aduse modificari fiscale anti-criza, s-a suplimentat Bugetul Ministerului Agriculturii sau s-a redus cel al ICR, intr-un cuvant, impresia generala ramane ca s-a muncit.
Cele doua bugete au fost aprobate dupa trei zile de dezbateri in comisiile reunite de Buget-finante din Parlament, ultima zi fiind si cea mai lunga. Pentru a finaliza lucrarile, parlamentarii au decis sa nu plece acasa pana nu isi vor da votul final. Se poate consemna si o sedinta maraton, de 18 ore – pana duminica la 4 dimineata.

Bani putini, nevoi foarte multe
Atmosfera din comisii a fost de multe ori extrem de tensionata, s-au consemnat tergiversari, multe pauze de consultari, contradictii si amenintari, ministri lipsa (plecati la schi) sau ministri amenitand cu demisia.
S-au facut multe modificari fata de proiectul trimis Parlamentului. Una din cele mai importante modificari aduse proiectului de buget de stat a fost suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii cu 2,1 miliarde lei, de la 9,3 miliarde lei, la propunerea comisiilor reunite pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala ale Parlamentului. Si Bugetul Ministerului Justitiei a fost suplimentat cu 2,7 milioane lei pentru cheltuieli de personal care sa asigure drepturile salariale sau in natura ale angajatilor din Administratia Penitenciarelor, iar Ministerul Public a primit 500.000 lei suplimentar pentru inchirierea spatiilor necesare functionarii parchetelor din Targu Mures.
Alte bugete care au primit suplimentari au fost cele ale Consiliului National al Audiovizualului (CNA), care a primit in plus un milion de lei pentru salarizarea angajatilor, si cel al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care a fost majorat cu 900.000 lei, bani destinati de asemenea platii salariilor.
Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat, duminica dimineata, o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, printre care eliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5%, a TVA la constructia de locuinte si un impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3%.

CCR si ICR au ramas fara Buget
Parlamentarii au respins bugetul Curtii Constitutionale Romane (CCR) cu 22 de voturi „impotriva” si 18 „pentru”, dupa ce au considerat ca alocarile bugetare pentru CCR, majorate cu 59%, sunt exagerate. Conform presedintelui celor doua comisii Bugetul CCR prevedea o majorare cu 50,08% a cheltuielilor de personal, cu 34% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, cu 59% a celor pe asistenta sociala si tot cu 59% a celor cu servicii publice.
Pe de alta parte, parlamentarii nu au votat bugetul prevazut in proiect pentru Institutul Cultural Roman (ICR), care prevedea o majorare cu 30% pentru 2010 a fondurilor fata de anul anterior, la 55 milioane lei. Comisiile au aprobat ulterior un buget similar celui din 2009 pentru institutia condusa de Horia-Roman Patapievici.

Cum se vor vota cele doua bugete
Partidele politice parlamentare au programate luni reuniuni ale forurilor de conducere dupa care vor anunta daca vor vota sau nu bugetul.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, ca liberalii nu vor vota Bugetul de stat, considerandu-l departe de a reusi sa lupte eficient impotriva crizei economice.
Luni dimineta, Biroul Permanent National al PSD, va analiza si va hotara ce vor face parlamentarii social-democrati. Directia este clara se va vota impotriva Bugetului pe 2010 propus de Guvern.
Bugetul va fi votat de catre noua alianta PD-L, UDMR si parlamentarii care reprezinta minoritatile. Aceasta noua majoritate nu poate functiona si nu va putea promova Bugetul fara voturile parlamentarilor care au dezertat din partidele aflate acum in opozitie.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.