BUDAPESTA a fost ATENTIONATA SA NU SARA IAR CALUL!!

BUDAPESTA a fost ATENTIONATA SA NU SARA IAR CALUL!!

0 747
Ministrul Bogdan Aurescu şi-a exprimat speranţa, într-o convorbire telefonică cu omologul de la Budapesta, Peter Szijjarto, că celebrarea Zilei Naţionale a Ungariei nu va constitui un prilej pentru declaraţii publice ale demnitarilor ungari care să contravină prevederilor constituţionale din România.
Potrivit unui comunicat MAE  ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU a avut, joi la pranz, o convorbire telefonică cu omologul ungar, Peter Szijjarto, la iniţiativa oficialului român, pentru a aborda o serie de aspecte de actualitate din relaţiile bilaterale.
În cadrul convorbirii, Bogdan Aurescu a abordat problematica declaraţiilor făcute la Budapesta, în cadrul unui miting de comemorare, la 10 martie, potrivit cărora, printre altele, România a fost calificată IRESPONSABIL drept… „Statul Islamic al Uniunii Europene”.
„Ministrul român a reiterat poziţia, deja făcută publică, a părţii române în sensul că o astfel de calificare a ţării noastre este inacceptabilă, fiind în afara spiritului european care ar trebui să caracterizeze relaţiile de bună vecinătate şi parteneriat strategic dintre România şi Ungaria”, se arată în comunicatul MAE.
Totodată, Bogdan Aurescu a exprimat aşteptarea ca „apropiata celebrare de catre maghiari  a Zilei Naţionale a Ungariei si la 15 martie, respectiv comemorarea a 25 de ani de la evenimentele de la Târgu Mureş din 1990 (19-20 martie) să nu constituie un prilej pentru declaraţii publice ale unor demnitari ungari care să contravină parteneriatului strategic, Tratatului bilateral de bună vecinătate din 1996 sau,mai ales prevederilor constituţionale în vigoare în România”.
Ministrul român a reiterat dorinţa Bucureştiului de a se înregistra progrese în procesul de finalizare a Protocolului Comitetului de specialitate româno-ungar de cooperare privind problemele minorităţilor naţionale, a cărui negociere a început încă din iunie 2011, astfel încât acest document să poată fi semnat cât mai curând.
Conform MAE, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a fost de acord că trebuie evitate situaţii care să ducă „la tensionarea atmosferei relaţiilor bilaterale de parteneriat strategic”.
De asemenea, Szijjarto a precizat că a dispus deja măsurile necesare pentru accelerarea reacţiei părţii ungare pe tema finalizării Protocolului Comitetului de specialitate.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.