Bucurestiul este intolerant fata de minoritatea… moldoveneasca!?

Bucurestiul este intolerant fata de minoritatea… moldoveneasca!?

0 130

Bucurestiul este intolerant fata de minoritatea… moldoveneasca!?


Stiati ca in Romania exista 10 milioane de minoritari… moldoveni (romani, nu basarabeni)? Nici noi! Dar o stie foarte bine, pare-se, presedintele moldovean (basarabean) Vladimir Voronin. Imboldit de pro-rusii din Moldova sau din proprie initiativa, presedintele moldovean acuza Bucurestiul de intoleranta fata de „minoritatea etnica a moldovenilor” din Romania, compusa din 10 milioane de persoane, dupa cum spune acesta.


Aceste declaratii au facute dupa ce o delegatie din Romania, care s-a anuntat a fi compusa din membri ai „Comunitatii Moldovenilor din Romania”, a efectuat o vizita la Chisinau, unde s-a intalnit cu seful statului si a fost primita in Parlament. Voronin sustine ca aceasta organizatie nu se poate inregistra ca etnie, alaturi de alte minoritati nationale existente in Romania. „In Romania, din pacate, lista etniilor permise este strict limitata, toate minoritatile nationale posibile sunt enumerate in legislatie. Moldovenii nu figureaza printre acestea. Si acesta, din cate inteleg eu, este astazi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor si a culturii lor in Romania. Este vorba despre legalizarea acestui drept pentru o populatie de circa 10 milioane de persoane, care locuiesc in Moldova romaneasca”, a declarat Voronin. El a adaugat ca „moldovenii din Romania nutresc speranta ca, dupa aderarea acestei tari la Uniunea Europeana, problema identitatii etnice va deveni o problema ce va tine de exprimarea vointei cetatenilor, dar nu o politica impusa de sus”.


„Am putea fi socati daca in ultimii 150 de ani moldovenii din Romania si-ar fi uitat statul, nu ar mai tine minte cum se numeste cu adevarat limba lor, ar fi dat uitarii faptele eroilor lor, nu si-ar mai aminti nici de Dimitrie Cantemir, nici de Vasile Alecsandri, nici de Mihai Eminescu, nici de Ion Creanga, nici de Mihail Sadoveanu. Dar ei nu au uitat”, a comentat presedintele moldovean.


El si-a exprimat regretul ca Moldova a fost divizata si a criticat decizia recenta a Curtii romane de Apel, care a declarat legitim razboiul de eliberare a Basarabiei si Bucovinei de sub ocupatia sovietica, achitandu-l partial pe maresalul Ion Antonescu.


Voronin a promis celor „10 milioane de moldoveni” din dreapta Prutului ca le va acorda prioritate la obtinerea cetateniei moldovenesti. Voronin recunoaste ca limbile vorbite in Moldova si Romania sunt identice, dar afirma ca „moldovenii au dreptul sa-si numeasca limba asa cum o numesc deja de sase veacuri, dar nu astfel cum s-a inventat prin Cabinete savante in secolul al nouasprezecelea”.


Voronin spune ca Republica Moldova intentioneaza sa deschida la Iasi o «Casa a culturii moldovenesti», asa cum propun si reprezentantii Comunitatii Moldovenilor din Romania.


?


Judecatoria Iasi a decis, in luna ianuarie, inscrierea organizatiei „Comunitatea Moldovenilor din Romania”, Parchetul Iasi declarand recurs. „Comunitatea Moldovenilor din Romania” are drept scop „apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani care au originea etnica moldoveneasca si de a asigura reprezentarea lor pe plan local si central”. Comunitatea Moldovenilor din Romania sustine desfasurarea de catre Romania a unor relatii speciale cu Republica Moldova, pentru cultivarea si consolidarea spatiului cultural partial comun.


Delegatia „Comunitatii Moldovenilor din Romania” care a vizitat Chisinaul a fost primita, joi, cu aplauze in Parlamentul Republicii Moldova, dupa ce s-a intalnit cu Voronin. Reprezentantii organizatiei au fost introdusi in Parlament de liderul comunist Victor Stepaniuc.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.