Brasovul este pe locul doi loc in tara la locuinte cu baie

Brasovul este pe locul doi loc in tara la locuinte cu baie

0 100
Saracia nu mai este o surpriza pentru nimeni din Romania. datele statistice sau ultimul recesamant confirma o saracie care isi mentine o trend ascedent in ultimii ani. Printre judetele in care se poate retine o situatie mai buna este si Brasovul. Dar si aici contrastele sunt puternice, saracia prezenta in unele zone rurale sau in cartiere marginase nu poate fi ascunsa.
 
Prezenta unei bai – un lux pentru multi romani
Judetele cu cele mai multe locuinte dotate cu baie in interior sint in municipiul Bucuresti(95,2%) urmat de Brasov (83,5%), Constanta (79,8%), Hunedoara (79,6%), Timis (78,6%), Cluj (77,4%). Topul judetelor cu cele mai putine locuinte cu baie in interior este condus de Olt (29,8%), Vaslui (32,6%), Botosani (36,8%), Teleorman (37,8%) si Giurgiu (38,8%).
Cu mai putin de 30% dintre gospodarii dotate cu o toaleta in casa, Oltul este judetul de pe ultima pozitie in clasamentul negru. La mica distanta sunt Botosani, Vaslui, Teleorman si Giurgiu, potrivit rezultatelor preliminare ale Recensamintului din 2011, facute publice de INS.
Media pe tara a gospodariilor cu baie in interior este de 61%, fata de o medie europeana de aproximativ 95%. Indicatorul "locuinte cu baie in interior" este in strinsa legatura cu alti indicatori statistici.
Astfel, judetele cu sold negativ al populatiei in 2011 (din care oamenii pleaca in numar mai mare decat vin sa se stabileasca acolo) sunt exact cele mai putin dotate cu baie in casa: Olt, Vaslui, Botosani.
La fel stau lucrurile in privinta investitiilor straine – in Vaslui de pilda, acestea s-au ridicat intre octombrie 2011- februarie 2012 la doar 1500 de euro.
Toti acesti indicatori statistici intaresc perceptia analistilor care situeaza judetele mai sus enumerate in topul saraciei din Romania. In ceea ce priveste locuintele cu baie in curte, distanta fata de media Uniunii Europene este uriasa.
Statistic, in UE media gospodariilor care nu au baie in interiorul casei e intre 4-5%. In Romania, acest indicator este aproximativ 40%, procent explicat in parte si de ponderea ridicata a romanilor care traiesc in mediul rural, adica 47,2%.
Localitati din mediul rural: sub 20% din locuinte au baia in interiorul casei De alfel, la nivel de judet, orasele "urca" acest indicator, in vreme ce locuintele in mediul rural il coboara. Cine intra pe site-urile judetene ale Statisticii va avea suspriza sa constate ca sunt multe localitati in care mai putin de 20% dintre locuinte au baia in interiorul casei.
 
De mentionat faptul ca, potrivit Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii, aproape 7% dintre romani nu considera nici macar foarte necesar a avea o baie in interiorul locuintei, acestia multumindu-se sa declare ca o asemenea dotare este doar "dezirabila".
In ceea ce ii priveste pe cetatenii celor 27 de state europene, ierarhia conditiilor de locuit arata ca necesitatea cea mai ridicata se refera la existenta unei toalete cu apa curenta (69%), urmata de lipsa scurgerilor si umezelii (68%) si existenta apei calde curente in locuinta (67%).
 
Sandu Dumitru
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.