Brasov: Leoaica salvata de la orbire

Brasov: Leoaica salvata de la orbire

0 91

O leoaica de la Gradina Zoologica din Buhusi, judetul Bacau, a fost operata, marti, la o clinica veterinara privata din Brasov, de o echipa de medici britanici si romani, interventia chirurgicala, prin care animalul a fost salvat de la orbire, fiind o premiera mondiala, potrivit doctorilor.
Aceasta este cea de-a doua interventie la care este supusa leoaica Bella, careia, in octombrie, i-a fost extirpat ochiul stang din cauza unui glaucom.
Marti insa, leoaica a fost operata la ochiul drept, de cataracta in faza avansata, interventia fiind realizata cu un aparat performant adus din Germania si care a fost folosit pentru prima data pe un animal, functionand pe doua principii: de spargere si de absorbtie a cristalinului.
Interventia chirurgicala a durat cinci ore si reprezinta o premiera mondiala, potrivit medicilor care au operat animalul.
„A fost o operatie foarte dificila, cataracta a fost destul de matura. Ne-a luat mai mult timp decat am fi crezut, dar cu ajutorul echipamanetului adus din Germania. La prima operatie n-am vazut ca este asa de avansata boala, asa ca totul a fost mult mai dificil decat ne-am fi asteptat”, a spus doctorul David Donaldson, specialist oftalmolog in medicina veterinara, cel care a operat-o pe Bella.
Medicul care a avut grija de leoaica dupa prima operatie, Ioan Brumar, a spus ca aceasta nu era oarba complet, insa se orienta mai mult cu ajutorul mirosului si al auzului.
Leoaica se afla la Gradina Zoologica din Brasov din luna octombrie, unde va ramane pana se va recupera complet, urmand ca in februarie 2009 sa fie dusa intr-o rezervatie din Africa de Sud. Medicii care au operat leoaica sunt aceeasi care au vrut sa ii opereze, in luna iulie, si pe ursii Max si Ursula, aflati in rezervatia de la Zarnesti. Dupa o serie de analize, medicii din Londra au renuntat la interventia chirurgicala deoarece Max era orb din nastere, iar Ursula prea batrana pentru a suporta o operatie atat de riscanta.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.